Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανιατρικός συντονισμός στη Θεσσαλονίκη

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη

Με συντονισμό της δράσης τους όλοι οι φορείς του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι για ευρείας κλίμακας δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των βασικών αιτημάτων τους, που θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα του Γενάρη.

Αν δε γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των γιατρών στην ειδική ημερίδα που θα οργανωθεί, κατά πάσα πιθανότητα στις 17 ή 20 του Γενάρη, με συμμετοχή και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων υπουργείων, η απάντηση των γιατρών θα είναι τόσο αποφασιστική και δυναμική, που θα σταματήσει η λειτουργία κάθε ιατρικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά. Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν να παιχτεί στην πλάτη τους παιχνίδι σε βάρος της υγείας του λαού.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρ. Παπακωνσταντίνου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΙΣΘ. Για πρώτη φορά οι διάφοροι φορείς του ιατρικού κόσμου της πόλης παρουσιάστηκαν με κοινές θέσεις και με συντονισμό των ενεργειών τους, κάτω από την ομπρέλα του ΙΣΘ.

Οι κοινές θέσεις διαμορφώθηκαν σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΙΣΘ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιστημονικών Επιτροπών των Νοσοκομείων, διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας κάθε Νοσοκομείου, εκλεγμένα μέλη - γιατροί στα Διοικητικά Συμβούλια Νοσοκομείων, το προεδρείο της ΔΕΠ Ιατρικής και της ΕΝΙΘ.

Στα αιτήματα των γιατρών, εκτός από τη διευθέτηση της εκκρεμότητας των απλήρωτων εφημεριών, συμπεριλαμβάνονται και άλλα σοβαρά θέματα που οδηγούν σε υποβάθμιση τη δημόσια υγεία και ανοίγουν το δρόμο για το πέρασμα των κερδοφόρων υπηρεσιών υγείας στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μη καταβολή, για τους τελευταίους 5 μήνες, των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς, τονίστηκε στη συνέντευξη ότι: Η εφημερία δεν είναι ένα απλό οικονομικό μέγεθος, όπως την κρίνει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι πρώτα απ' όλα μια ιατρική, επιστημονική πράξη και συνεπώς για τον καθορισμό των εφημεριών το λόγο έχουν τα υπεύθυνα επιστημονικά όργανα του κάθε νοσοκομείου και όχι τα διοικητικά όργανα.

Συγκεκριμένα η εφημερία καλύπτει τρεις βασικές ανάγκες: α) την καλή λειτουργία του νοσοκομείου, β) την ασφάλεια των ασθενών και την παροχή σ' αυτούς των απαιτούμενων ιατρικών υπηρεσιών και γ) την εκπλήρωση των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων του νοσοκομείου προς τους νέους και εκπαιδευόμενους γιατρούς.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάζει ο χώρος της υγείας στη Θεσσαλονίκη, όπως καθορίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, είναι η μη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, η μη ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών των άλλων νοσοκομείων, η μη ανασύνταξη του όλου Υγειονομικού Χάρτη της Θεσσαλονίκης, αλλά και της περιφέρειας, η υποβάθμιση όλων των Νοσοκομείων της πόλης, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη χωρίς κανόνες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και άλλα ακόμα που οδηγούν σε συνειδητή απαξίωση, οικονομική και επιστημονική, του ιατρικού κόσμου, τα δεινά της οποίας θα πληρώσει η υγεία και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, σύντομα.

"Το σοβαρό, το κύριο πρόβλημα είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης. Μια πολιτική που οδηγεί στην απαξίωση του δημόσιου τομέα και τη διάλυσή του. Τα νοσοκομεία θα γίνουν προβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα διαχειρίζονται το κομμάτι της υγείας που δεν παρουσιάζει οικονομικό ενδιαφέρον για τους ιδιώτες, υπογράμμισε ο Στρ. Πλωμαρίτης και κατέληξε: "Η απάντησή μας σ' αυτή την πολιτική πρέπει να είναι επίσης πολιτική, συνδικαλιστική, διεκδικητική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ