Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Συνωμοσία της σιωπής"

Στο λυκόφως του 20ού αιώνα και στο λυκαυγές της τρίτης, μετά Χριστόν, ανθρώπινης χιλιετίας, ένα τρομακτικό σκηνικό έχει στηθεί στην ανθρωπότητα. Στον πλανήτη μας, η φτώχεια και η εξαθλίωση επεκτείνονται και βαθαίνουν. Παλιές θανατηφόρες αρρώστιες επανεμφανίζονται και μαζί με νέες θερίζουν. Ο πόλεμος σκορπά αφειδώς το θάνατο σε άμαχους και γυναικόπαιδα. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός θεριεύουν. Ολα αυτά διαμορφώνουν ένα τρομακτικό παρόν και προοιωνίζονται ένα εφιαλτικό μέλλον για το ανθρώπινο γένος.

Ταυτόχρονα, στ' ανάκτορα των ισχυρών της Γης, εξυφαίνεται μια "συνωμοσία της σιωπής", που απλώνεται παντού, για να κρύψει τη ζοφερή πραγματικότητα, τα αίτια, τους αίτιους και τα θύματά τους. Ο καπιταλισμός, που δηλώνει ο νικητής του 20ού αιώνα μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και απειλεί ως κοσμοκράτορας το μέλλον των λαών, επιχειρεί να μετατρέψει τη Γη σ' έναν πελώριο "τάφο της σιωπής". Το σύριγμα των ρουκετών και το κροτάλισμα των πυροβόλων του πολέμου, οι κινήσεις των χεριών στα Χρηματιστήρια, τα χτυπήματα των πλήκτρων στα κομπιούτερ φαίνεται σα να σκεπάζουν κάθε ανθρώπινη λαλιά. Οι φωνές Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Σοσιαλισμού, που δονούσαν τα χρόνια του αιώνα που φεύγει, φαίνεται τώρα να σιωπούν.

Οι άνθρωποι πεινούν και δε φωνάζουν, εξευτελίζονται και δεν ουρλιάζουν, σκοτώνονται και δε βογκούν. Κρύβονται, γιατί φοβούνται να ζήσουν.

Αυτή η "συνωμοσία της σιωπής" χαρακτηρίζει, τα τελευταία χρόνια, και την Ελλάδα. "Συνωμότες", οι κυβερνώντες και οι ισχυροί της οικονομικής εξουσίας, επιχειρούν να επιβάλουν τη "σιωπή των αμνών" στο λαό μας και την "ένοχη σιωπή" σε διάφορες ηγετικές δυνάμεις της κοινωνίας. Θέλουν ο λαός μας να το"βουλώνει" και να μην αντιδρά στην εθνική ταπείνωση, στο άδικο, στην εκμετάλλευση, στη σήψη και τη διαφθορά, στην κατάπτωση των αξιών και την καταρράκωση των οραμάτων, που χαρακτηρίζει τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Δυστυχώς, στη "συνωμοσία της σιωπής", συμμετέχουν με την ντροπή της αποδοχής και της απουσίας τους κι άλλοι πολλοί.

Πάλαι ποτέ "αντιιμπεριαλιστές" και "πατριώτες" πολιτικοί, που διαδήλωναν για το δίκιο των λαών, τώρα εκθειάζουν τους γκανγκστερικούς βομβαρδισμούς των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, στη Βοσνία κι οπουδήποτε αλλού. Συνδικαλιστικές ηγεσίες, που σιωπούν μπροστά στη γενικευμένη και ανάλγητη επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στους εργαζόμενους και στο λαό. Δημοσιογράφοι, που σιωπούν για τα μεγάλα και σοβαρά και προβάλλουν τα ευτελή κι ανώδυνα. Πνευματικοί άνθρωποι, που, αραχτοί στις γνώσεις τους, σιωπούν για την άγνοια κι αμορφωσιά της εκπαίδευσης. Εκκλησιαστικοί ταγοί, που σφραγίζουν τα χείλη τους, όταν είναι να πουν κάτι κακό για την εγκόσμια εξουσία.

Τη "συνωμοσία της σιωπής", που "καταπίνει" το τρομακτικό παρόν και κρύβει το εφιαλτικό μέλλον της Ελλάδας, έρχονται να σπάσουν όσοι δεν έχασαν την ανθρώπινη λαλιά τους και το θάρρος της ψυχής τους.

Είναι οι κομμουνιστές κι άλλοι μαχητές της ειρήνης, που διαδηλώνουν και τώρα κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Είναι οι εργάτες, που μιλούν με την απεργία τους και οι αγρότες, που κραυγάζουν με τα τρακτέρ τους. Είναι οι μαθητές, που αγωνίζονται για τη μόρφωση, με τη δροσιά της νιότης τους και την αύρα της ζωής τους, διαρρηγνύοντας το πέπλο της σιωπής για τα χάλια της παιδείας και προειδοποιώντας εξουσιαστές και συμβιβασμένους να "κάτσουν καλά" και να μην τολμήσουν να αναμειχθούν στο μέλλον τους.

Να, τι είπε μια μαθήτρια, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό κι απαντώντας σε κατηγόριες "συνωμοτών της σιωπής" για τις μαθητικές κινητοποιήσεις: "Κοιτάξτε, όλοι εσείς, που έχετε λουφάξει κι ό,τι αποφασίζουν οι κυβερνώντες, το δέχεστε. Εμείς είμαστε εδώ για να τους θυμίζουμε ότι δεν μπορούν να περνούν ζωή και κότα. Θα τους παιδέψουμε". Αυτό το "θα τους παιδέψουμε" αποτελεί το "κατηγορώ" της νεολαίας στο παρόν και την "υπόσχεσή" της στο μέλλον.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ