Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εισβολή πολυεθνικών στις θάλασσές μας!

Εγκύκλιος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με την άρση του καμποτάζ, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες ότι σε τρεις μέρες από σήμερα η χώρα μετατρέπεται σε "μπανανία"

Σε τρεις μέρες από σήμερα οι πολυεθνικές εισβάλλουν στα εσωτερικά θαλάσσια ύδατα της χώρας! Από την 1η Γενάρη τίθεται για τα κρουαζιερόπλοια σε ισχύ ο εκτρωματικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όπως αποκαλύπτεται και από χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε την πλήρη συγκατάθεσή της να μετατραπεί η χώρα σε "μπανανία"!

Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός "σπάει" το καμποτάζ, το δικαίωμα δηλαδή, εκμετάλλευσης των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών - μεταφορών της χώρας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα.

Από τη χτεσινή εγκύκλιο επιβεβαιώνεται ότι τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, περί "ενστάσεων" που πρόβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι στα κρουαζιερόπλοια που θα εκτελούν εσωτερικές πλόες θα ισχύει ο προστατευτισμός, ήταν απλώς "σαπουνόφουσκες". Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά: "Ο εν λόγω Κανονισμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Νομοθεσίας μας και υπερέχει έναντι άλλων αντιθέτων διατάξεών της και κατά συνέπεια κατισχύει των διατάξεων του άρθρου 165 παρ. 6 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου"!Σημειώνεται ότι αυτό ακριβώς το άρθρο 165 είναι που καθορίζει το καμποτάζ! Πρόκειται, δηλαδή, για το άρθρο που προστατεύει τις θέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων Ελλήνων ναυτεργατών, αλλά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα πλοία που νομιμοποιούνται να εκτελούν θαλάσσιες περιηγήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι αυτά που είναι νηολογημένα σε κύρια νηολόγια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή που φέρουν τη σημαία χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των σκανδιναβικών χωρών (ΕΖΕΣ - ΕΟΧ), αλλά και αυτά που είναι νηολογημένα στα δεύτερα ή διεθνή νηολόγια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή που φέρουν πανιά ευκαιρίας! Για τη δεύτερη περίπτωση στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι τα πλοία αυτά θα πρέπει να... προσκομίζουν "από τον πράκτορα του πλοίου σχετική βεβαίωση της Αρχής του Κράτους της σημαίας που φέρει, ότι μπορεί να εκτελεί θαλάσσιες περιηγήσεις στο εσωτερικό της χώρας του"!

Σε ό,τι αφορά το θέμα της στελέχωσης των πλοίων, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι τα πλοία που μπορούν να εκτελούν θαλάσσιες περιηγήσεις "μεταξύ λιμένων της ηπειρωτικής ακτογραμμής και των νησιών ή μεταξύ των νησιωτικών λιμένων της χώρας μας, εφαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία (κράτος υποδοχής), ενώ στις περιπτώσεις των θαλάσσιων περιηγήσεων μεταξύ λιμένων της ηπειρωτικής ακτογραμμής εφαρμόζεται η νομοθεσία του κράτους της σημαίας που φέρει το πλοίο". Βέβαια, πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό αφού από την πρώτη σελίδα της εγκυκλίου διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός υπερέχει της ελληνικής νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ