Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπερ-ΑΝΩ όλων η πρόληψη

Μηνύματα από τις εκδοτικές δραστηριότητες της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω"

Το έβδομο τεύχος του περιοδικού "Ανω", που εκδίδει η συντακτική ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης και Κοινωνικής Επανένταξης "18 Ανω", κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρώτος τίτλος του περιοδικού είναι: "Πρόληψη: Τις πιο όμορφες Μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα".

Μαζί με το περιοδικό τα παιδιά του "18 Ανω" μας έστειλαν ακόμα και δύο ειδικές εκδόσεις: το λεύκωμα φωτογραφιών, που τράβηξαν παιδιά - μέλη της Μονάδας, και το ημερολόγιο για το 1999, που επίσης περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό. Το λεύκωμα ονομάζεται "Στιγμές", είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες και περιλαμβάνει καλλιτεχνικές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Στην πρώτη ενότητα δημοσιεύονται τοπία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ στις άλλες δύο ενότητες δημοσιεύονται φωτογραφίες που απεικονίζουν πρόσωπα και πολιτισμούς απ' όλο τον κόσμο.

Οι δραστηριότητες των μελών της Μονάδας "18 Ανω" δεν περιορίζονται στην έκδοση περιοδικού και λευκώματος με φωτογραφικό υλικό. Από τις 31 Μάη 1998 η ραδιοφωνική ομάδα του "18 Ανω" παρουσιάζει την εκπομπή "Χαμογελώντας στο Φόβο" στο ραδιοσταθμό "902 Αριστερά στα FM". Ετσι κάθε Κυριακή, 12 μ. - 2 μ.μ., οι ακροατές του "902" έχουν τη δυνατότητα μιας επικοινωνίας με εκείνους που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και της αποτοξίνωσης από το αλκοόλ. Δε θα ξεχάσουμε τη διπλή δεντροφύτευση που έγινε το περασμένο Φθινόπωρο στο καμένο δάσος του Υμηττού, με πρωτοβουλία της ραδιοφωνικής ομάδας του "18 Ανω". Η δεύτερη δεντροφύτευση έγινε μετά την καταστροφή των δέντρων, που είχαν φυτέψει τα παιδιά, από τις μπουλντόζες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Εκτενής αναφορά στο θέμα αυτό γίνεται στο περιοδικό "Ανω". Ο πανέξυπνος τίτλος του άρθρου είναι: "Οπου Λαλει... ώτης πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει".Αλλα θέματα που περιλαμβάνονται στο περιοδικό είναι η "Επανάσταση γένους θηλυκού", το οποίο βασίστηκε σε πλούσια βιβλιογραφία (σ.σ. "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", Κ. Μαρξ, Ενγκελς - "Η διπλή καταπίεση της γυναίκας", Κλοντ Αλζον - "Το δεύτερο φύλο", Σιμόν ντε Μποβουάρ, κ.ά.) και το υψηλό ποσοστό ξενοφοβίας που υπάρχει στη χώρα μας. Το θέμα έχει τίτλο "Ποιος είναι αυτός ο ξένος;" και αναφέρεται στη συνύπαρξη Ελλήνων και αλλοδαπών.

Βέβαια, το κύριο άρθρο του περιοδικού αναφέρεται στην πρόληψη, έχει τίτλο "Για μια πολιτική πρόληψης" και το υπογράφει η διευθύντρια της Μονάδας "18 Ανω" Κ. Μάτσα."Μια πολιτική πρόληψης πρέπει να αποβλέπει στο να κάνει ικανό το άτομο να αποκτήσει συνείδηση των κινδύνων που πηγάζουν από τη χρήση όλων των ουσιών και να οριοθετεί απέναντι σ' αυτές", αρχίζει το άρθρο της η Κ. Μάτσα. "Μια πολιτική πρόληψης - αναφέρει σε άλλο σημείο - μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο στο βαθμό που γίνεται μια συλλογική διαδικασία ενεργοποίησης των ατόμων σε μια κοινή στρατηγική, με βάση την οποία όλοι οι πολίτες εξοικειώνονται, συνδιαλεγόμενοι μεταξύ τους, με τη γνώση των ειδικών, αποφεύγοντας συνειδητά κάθε κίνδυνο μυθοποίησης. Η επεξεργασία μιας τέτοιας στρατηγικής απαιτεί την επιστημονικά ακριβή εκτίμηση των αναγκών και προτεραιοτήτων μέσα από τον ευρύτερο δυνατό διάλογο με όλους τους δυνατούς κοινωνικούς συνομιλητές (την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα, τα συνδικάτα, τις ιατρικές και άλλες υγειονομικές υπηρεσίες, τους εκπαιδευτικούς). Μόνο σ' αυτά τα πλαίσια μπορεί να αναπτυχθεί και η προοπτική της αλλαγής της κουλτούρας, που καλλιεργείται, για τα ναρκωτικά".

Και το άρθρο καταλήγει: "Η πάλη για την πρόληψη της χρήσης ουσιών ανάγεται στην πάλη για την πρόληψη της κοινωνικής δυστυχίας μέσα από την αναζήτηση και την καταπολέμηση των αιτιών της".

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ