Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ
Αρχίζουν τα δύσκολα

Από σήμερα 1η Γενάρη 1999 εγκαθίστανται και αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές και κοινοτικές αρχές

Εναρξη της νέας δημοτικής περιόδου από σήμερα, καθώς εγκαθίστανται και αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές και κοινοτικές αρχές, που προέκυψαν από τις εκλογές του Οκτώβρη.

Οι προοπτικές μάλλον δυσοίωνες, καθώς, όπως μαρτυρούν αιρετοί πολλών νέων δήμων της επαρχίας - που συγκροτήθηκαν με το νόμο για τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων - δεν έχουν εξασφαλιστεί καν δημοτικά καταστήματα που θα στεγάσουν τις νέες δημοτικές αρχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μαγνησίας, όπου, όπως είχαν κάνει γνωστό πρόσφατα, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής,οι 16 από τους 22 νέους δήμους του νομού αναζητούν στέγη. Γεγονός που δεν αποδεικνύει μόνο την προχειρότητα εφαρμογής του σχετικού νόμου, αλλά και τη φιλοσοφία του, καθώς μεταθέτει την ευθύνη - ουσιαστικά την οικονομική - για τα πάντα στους Δήμους και κατά συνέπεια στους δημότες.

Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν έκρυψε από την αρχή ότι ο "Καποδίστριας" εξυπηρετεί, ανάμεσα στα άλλα, τη δημιουργία ισχυρών δήμων με "οικονομική αυτοδυναμία", όπως εννοεί τη λειτουργία των ΟΤΑ με ίδιους πόρους, "ισοσκελίζοντας", έτσι, την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση - με ποσοστό μόλις 2,33% του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού - του θεσμού. "Βαφτίζοντας" ενίσχυση των νέων δήμων, τη χρηματοδότησή τους από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προβλέπεται στον "Καποδίστρια" και υποτίθεται πως θα δοθεί για ενίσχυση των νέων δήμων, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά χρήματα που δίνονται ήδη στο θεσμό και περικόπτονται από τους δήμους των νομών που δε συνενώθηκαν. Μάλιστα, το εν λόγω Πρόγραμμα, έχει διάρκεια από πέντε έως εφτά χρόνια, που σημαίνει πως μετά το πέρας του συγκεκριμένου διαστήματος οι δήμοι δε θα πρέπει να περιμένουν και πολλά από την κεντρική διοίκηση.

Πολλοί, όμως, είναι και οι νέοι δήμοι που θα κληθούν να λειτουργήσουν χωρίς αντιδήμαρχο ή και δήμαρχο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το νόμο, στους δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων, δεν προβλέπεται θέση αντιδημάρχου που να δικαιούται αποζημίωσης, όπως συμβαίνει στους δήμους με μεγαλύτερο πληθυσμό. Το αποτέλεσμα, βέβαια, θα είναι ελλιπής εξυπηρέτηση των δημοτών. Παράλληλα, στους δήμους με τον ανωτέρω πληθυσμό, όσοι δήμαρχοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δικαιούνται ειδική άδεια μόλις 60 μέρες, χρόνος που ασφαλώς δεν επαρκεί για την άσκηση των δημαρχιακών καθηκόντων τους. Οι... προοπτικές αυτές για τη λειτουργία των νέων δήμων εντάσσονται πλήρως στην κυβερνητική επιλογή για κατάργηση του λαϊκού ρόλου της ΤΑ και αποξένωση των αιρετών από τους δημότες, άρα και τον έλεγχό τους. Χαρακτηριστικά, άλλωστε, στην εισηγητική έκθεση του "Καποδίστρια" σημειώνεται: "Η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στις μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης".

Αυτές είναι μερικές από τις πρώτες... προοπτικές που αντιμετωπίζουν οι νέοι ΟΤΑ. Οι "κακοτοπιές" δεν είναι μόνο αυτές, αφού η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ανάγει σε "αφεντικό" της λειτουργίας των δήμων τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών, με τους οποίους αν δεν τα έχουν καλά, μπορεί και να μην εγκριθεί κανένα έργο για την περιοχή τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ