Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν είναι μόνοι!

Η είδηση είναι από τη Θεσσαλονίκη. Την τρίτη μέρα των Χριστουγέννων ο 35χρονος Διαμαντής Παπανικολάου οπλίστηκε και σκότωσε τον αδερφό του Θεοφάνη, 38 χρόνων, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο ιατροδικαστής τους χαρακτήρισε "παλιούς χρήστες ναρκωτικών".

"Πατέρα είναι η τελευταία πίκρα που σου δίνουμε. Πάμε να συναντήσουμε τη μητέρα", ήταν τα τελευταία τους λόγια που άφησαν σε ένα σημείωμα.

Πριν λίγα χρόνια τα δυο αδέρφια έχασαν το βήμα της ζωής και εγκλωβίστηκαν στα λαβυρίνθους των ναρκωτικών. Κάθε μέρα γι' αυτούς ήταν μια αγωνιώδης προσπάθεια για να βρουν τα χρήματα για τη "δόση" που θα τους "κρατούσε". Κλεισμένοι σε ένα μοναχικό κόσμο, που ο κύκλος του είναι τρομακτικά στενός. Εναν κόσμο που έχει χάσει τη φωνή του και κραυγάζει απελπισμένα μέσα από την αυτοκαταστροφή του, για να ακουστεί από το φίλο, τους γονείς, τους συγγενείς, τους άλλους ανθρώπους, την κοινωνία. Ζωή υπό το μηδέν...

***

Δυό άνθρωποι που αισθάνονταν ότι ήταν πια παρείσακτοι, βάρος για όλους. Ασήκωτο βάρος για τους ίδιους... Απελπισία... Αποφάσισαν να φύγουν. Διάλεξαν το θάνατο... Η απόφασή τους πάρθηκε εν ψυχρώ, όπως εν ψυχρώ πλήγωναν τα τελευταία χρόνια το σώμα και την ψυχή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις κανένας από τους δυο δε βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Μια σφαίρα στο κεφάλι έδωσε τραγικό τέλος στη ζωή τους. Χαρακτηριστική λεπτομέρεια: οι δυο νεκροί βρέθηκαν σε διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου πολυκατοικίας, ενώ ο πατέρας τους έμενε σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.

***

Πριν λίγες μέρες αποφοίτησαν από τις θεραπευτικές κοινότητες όσοι αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να παλέψουν. Στη ζωή πρέπει να είσαι μαχητής. Και καλός μαχητής γίνεσαι όταν αγωνίζεσαι μαζί... Οταν μοιράζεσαι τον πόνο σου, τη χαρά σου, την αγωνία σου, την προσπάθειά σου. Αυτό έκαναν και κάνουν όσοι παλεύουν να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο των ναρκωτικών και να μπουν πάλι στη ζωή, γκρεμίζοντας τον τοίχο του περιθωρίου.

Εδώ και 15 χρόνια υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν και αγωνίζονται να ξεφύγουν. Θέλουν να ζήσουν "τις πιο όμορφες μέρες τους...". Αρκετοί τα καταφέρνουν να ανακαλύψουν το χαμόγελο που έχασαν σε κάποια στροφή της ζωής και συνεχίζουν. Ζουν... Εργάζονται, κάνουν φίλους, οικογένεια, αποκτούν και μεγαλώνουν παιδιά. Ετσι δε μένουν μόνοι. Δεν είναι μόνοι.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ