Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χωρίς πρόγραμμα εφημεριών για το 1999!

Καταγγελία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

"Τελευταία στις κυβερνητικές προτεραιότητες έρχεται η υγεία του ελληνικού λαού. Αυτό φανερώνει με τον πιο σαφή τρόπο η πλήρης αδιαφορία που επιδεικνύεται από τους αρμόδιους για το χάος στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, αλλά και για την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή την εκπνοή του 1998.

Ο ΠΙΣ καταγγέλλει ως απαράδεκτο το γεγονός ότι στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας δεν έχει γίνει ακόμα η εκκαθάριση των αναδρομικών των μισθών και των εφημεριών των γιατρών. Επίσης, υπογραμμίζει ο ΠΙΣ, παραμένει αμφίβολο το αν από την 1.1.1999 θα γίνονται εφημερίες, καθώς μέχρι δυο μόλις μέρες πριν την εκπνοή του έτους, δεν είχε εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών για τις εφημερίες του 1999, πρόβλημα που ήρθε την τελευταία στιγμή να "μπαλώσει" εγκύκλιος, με βάση την οποία το ως τώρα ισχύον πρόγραμμα εφημεριών θα εφαρμοστεί και το Γενάρη και... βλέπουμε.

Ο ΠΙΣ απαιτεί να σταματήσει άμεσα ο εμπαιγμός των νοσοκομειακών γιατρών - και, κατά συνέπεια, όλων των Ελλήνων ασθενών - και να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αναδρομικών από 1/1/98 με βάση τα καταγραφέντα μηνιαία προγράμματα, καθώς και να εκδοθεί το συντομότερο η κοινή υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των εφημεριών του 1999.

Απαράδεκτο θεωρεί επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αθέτησε ανειλημμένες για το 1998 υποσχέσεις της, όπως την προετοιμασία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη, το οποίο φαίνεται ότι ούτε μέσα στο 1999 δε θα λειτουργήσει, καθώς και την απόδοση στο ΤΣΑΥ πόρων ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δραχμών,η στέρηση των οποίων, λόγω της κατάργησης του ΕΟΦόσημου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο Ταμείο.

Τέλος, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες διαδοχικών υπουργών Υγείας, οι ιατρικές αμοιβές και πράξεις της μαχόμενης ιατρικής παραμένουν ακόμη καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991, γεγονός που ισοδυναμεί με κοροϊδία και εξευτελιστική αντιμετώπιση χιλιάδων εργαζομένων επιστημόνων, που προσφέρουν υπηρεσίες στον ζωτικό τομέα της υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ