Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
Κάψτε τα όλα! Είστε αθώοι!

Δε φταίνε οι οικοπεδοφάγοι, ούτε η πολιτική γης που ευνοεί το κάψιμο των δασών. Ολοι μπορούν να κάψουν ένα δάσος ανενόχλητοι, αρκεί να αποδείξουν ότι κάπου εκεί γύρω υπάρχει μια χωματερή σκουπιδιών! Προσάναμμα... για τις νέες πυρκαγιές οι χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες

Τέσσερις υπουργούς επιστράτευσε χτες η κυβέρνηση για να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων, με το οποίο ισχυρίστηκε πως θα αντιμετωπίσει στην ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο την πληγή των δασικών πυρκαγιών. Τα μέτρα, που ενέκρινε και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σε σύσκεψη στο Μαξίμου, δεν αλλάζουν στο ελάχιστο την πολιτική γης, κύρια αιτία του φαινομένου της καταστροφής του δασικού πλούτου της Ελλάδας. Μάλιστα, οι συναρμόδιοι υπουργοί, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το μεσημέρι στο Ζάππειο μετά τη σύσκεψη, αντιπαρήλθαν τα... δύσκολα, αναφέροντας ως κύρια αιτία των δασικών πυρκαγιών την ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών! Για τις τελευταίες ο Κ. Λαλιώτης αποποιήθηκε των ευθυνών του "ρίχνοντας το μπαλάκι" στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης, οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αντιμετωπίζουν το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και την υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ανακοινώθηκαν προληπτικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ "ανοίγεται το παράθυρο" για την ιδιωτικοποίηση της αεροδασοπυρόσβεσης, μέσα από την επέκταση των μισθώσεων αεροπλάνων.

Η κυβέρνηση και το 1999 θα αντιμετωπίσει τις φωτιές στα δάση στηριζόμενη στο αποτυχημένο μοντέλο, που καθιέρωσε πέρσι και βασίζεται στην απόσπαση της πρόληψης από την καταστολή, ενώ ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας έχει εξαφανιστεί από τα χείλη των αρμόδιων υπουργών. Οι τέσσερις νεκροί και το 1,5 εκατομμύριο καμένων δασικών εκτάσεων το 1998, δεν ελήφθησαν σοβαρώς υπ' όψιν...

Εξαγγελίες

Το χορό των εξαγγελιών άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος. Πρώτο μέτρο είναι η ενίσχυση του προγράμματος διαχείρισης δασών για το συστηματικό καθαρισμό τους με την ευθύνη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών. Η εξαγγελία αυτή έρχεται σε αντίφαση με το προβλεπόμενο, από τον κρατικό προϋπολογισμό, κονδύλι για τη διαχείριση και προστασία των δασών, που είναι σημαντικά μειωμένο.

Αλλα προληπτικά μέτρα είναι:

- με ευθύνη των δήμων και κοινοτήτων μέσα στο πρώτο 5μηνο του 1999 θαπρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός όλων των χωματερών και των πέριξ αυτών χώρων.

- απαγορεύεται η καύση απορριμμάτων στις χωματερές το καλοκαίρι.

- θα καθαριστούν τα περιαστικά δάση με συντονισμό νομαρχιών και δήμων.

- με απόφαση του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου θα απαγορεύεται κατά τη θερινή περίοδο η κυκλοφορία σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές, ενώ με αποφάσεις των Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων θα οργανωθούν μεικτές περίπολοι στις παραπάνω περιοχές κ.ά.

Επίσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να γενικεύσει το θεσμό των εθελοντών, σε βάρος της επαγγελματικής αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών που εξασφαλίζεται από τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.

Οσον αφορά τις τελευταίες, ανακοινώθηκαν προσλήψεις που καλύπτουν μόνο τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να το ενισχύουν ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, τον ερχόμενο Απρίλιο 1.300 πυροσβέστες που προσλήφθηκαν πέρσι θα ενισχύσουν την Πυροσβεστική. Αλλοι 1.500 θα προσληφθούν μέχρι τον Ιούνιο(σ.σ. μήνας διεξαγωγής των ευρωεκλογών), ενώ θα γίνουν 4.000 προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών και πυροφυλάκων για τη θερινή περίοδο του 1999.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία των περσινών προσλήψεων κράτησε περίπου δέκα μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Τα τελευταία χρόνια περίπου 16.000 άτομα (σ.σ. και εποχικό προσωπικό) απασχολούνταν με την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, ενώ πέρσι ήταν περίπου 10.000. Ο ν. 2612/98 με τον οποίο ανατέθηκε η δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική, προβλέπει 9.500 οργανικές θέσεις γι' αυτήν τη δημόσια υπηρεσία, που έχει να αντιμετωπίσει αστικές πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες και άλλες θεομηνίες. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλων ζητούσαν 12.500 άτομα που θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά, με παράλληλη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της.

Κι άλλες εξαγγελίες

Εξαγγέλθηκε η ενίσχυση του πυροσβεστικού στόλου με τη μίσθωση τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών, τεσσάρων ελικοπτέρων χωρητικότητας 2.000 λίτρων νερού, την προμήθεια δυο πυροσβεστικών αεροπλάνων και 35 υδροφόρων οχημάτων.

Επίσης, θα ενοποιηθούν το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής (199) με το Κέντρο Συντονισμού Δασοπυρόσβεσης (191) σε ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ θα οργανωθεί και θα εφαρμοστεί νέο σύστημα επικοινωνιών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με αυτά "έχουμε διασφαλίσει μια δύναμη πυρός για το καλοκαίρι"... είπε εν τη ρύμη του λόγου του ο υπουργός Εσωτερικών και παρέδωσε τη σκυτάλη στους συναρμόδιους...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στις 20 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική αποποιούμενος των ευθυνών του για τη μη εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων.

Οσον αφορά τους 127 οικοδομικούς συνεταιρισμούς που διεκδικούν 162 εκτάσεις 90.000 στρεμμάτων στην Αττική, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να οικοπεδοποιηθεί ή πολεοδομηθεί καμιά δασική ή αναδασωτέα έκταση. Από τις εκτάσεις που διεκδικούν, τα 53.000 στρέμματα βρίσκονται στην Α και Β ζώνη προστασίας των περιαστικών όγκων της Αττικής. Η εξαγγελία, φυσικά, δε συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες ρυθμίσεις.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι οι μισθοί των πυροσβεστών θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής, ενώ ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης είπε ότι μόλις πριν λίγες μέρες κηρύχτηκαν αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις της Πεντέλης που είχαν καεί πριν έξι μήνες...

Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού... Η αντιπυρική περίοδος αρχίζει τον Μάη...

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ