Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματικά τα τοπικά ρυμοτομικά

Τα ρυμοτομικά σχέδια που εγκρίθηκαν με υπουργικές αποφάσεις κινδυνεύουν να βρεθούν "στον αέρα", καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου 2224/95, με την οποία παρεχόταν η δυνατότητα στον ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνει τοπικά ρυμοτομικά σχέδια.

Το Ε Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Μ. Δεκλερής) επιβάλλει τον δικαστικό έλεγχο σε όλα τα τοπικά ρυμοτομικά σχέδια, προκειμένου να διαπιστώνονται από πριν οι τυχόν παρανομίες και αντισυνταγματικότητες, αφού σπάνια εκτελούνται κατεδαφίσεις, ακόμη και αν έχουν εκδοθεί σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Επίσης, το δικαστήριο δέχτηκε ότι ούτε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μόνος του έχει το δικαίωμα να εγκρίνει τοπικά ρυμοτομικά σχέδια και ότι αυτή η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη διαδικασία των Προεδρικών Διαταγμάτων. Να υπενθυμίσουμε ότι με άλλη απόφαση το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική διάταξη του νόμου 2503 που παραχωρούσε στους νομάρχες ανάλογες αρμοδιότητες.

Η υπόθεση αφορά την ανέγερση του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στον "Δημόκριτο" και με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εγκριθεί το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο στην Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου και δικαιώθηκε.

Το ΣτΕ στην απόφασή του επισημαίνει ότι η έγκριση του σχεδίου πόλης, εκτός από την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, συνδέεται με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, την υγεία κλπ., και συνεπώς όλα αυτά πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής και δεν αποτελούν μόνο τοπικό πρόβλημα. Δηλαδή, δεν μπορεί να εγκριθεί μόνο με υπουργική απόφαση ένα τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, αφού επηρεάζει και τα υπόλοιπα εγκεκριμένα σχέδια πόλης της ευρύτερης περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ