Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΤΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕ
Αγώνας για να μην ξεκληριστούμε

- Το ξεκίνημα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει συλλαλητήρια, καταλήψεις νομαρχιών, καταστημάτων της ΑΤΕ, "μπλόκα" σε οδικούς κόμβους. Γιατί καταλήξατε σ' αυτές τις μορφές πάλης και ποια είναι η προοπτική του αγώνα;

- Οι μορφές πάλης που χρησιμοποιούμε εξαρτώνται από τις διαθέσεις, το βαθμό προετοιμασίας και ετοιμότητας των αγροτών, τη συγκυρία, αλλά και από την αντιμετώπιση που βρίσκει ο αγώνας μας από την κυβέρνηση. Η 15η Γενάρη αποτελεί σταθμό των κινητοποιήσεων που άρχισαν από τον περασμένο Νοέμβρη και, ταυτόχρονα, αφετηρία της κλιμάκωσής τους. Στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, η πάλη μας θα συντονιστεί σε πανθεσσαλικό επίπεδο και θα κορυφωθεί με πιο προχωρημένες μορφές, για να "πιεστεί" πιο αποτελεσματικά η κυβέρνηση και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

- Οταν λέτε προχωρημένες μορφές πάλης εννοείτε και τους αποκλεισμούς δρόμων με τα τρακτέρ;

- Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν απορρίπτουμε καμία μορφή πάλης, αρκεί να έχει ωριμάσει μέσα στο αγροτικό κίνημα και να είναι αποτελεσματική. Βεβαίως, δε διακατεχόμαστε από "σύνδρομο αποκλεισμού των δρόμων" και αν φτάσουμε κι εκεί θα οφείλεται, εν πολλοίς, στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντί μας. Σε κάθε περίπτωση δε θέλουμε ο αγώνας μας να προκαλέσει προβλήματα σε άλλους εργαζόμενους. Αντιθέτως, θέλουμε όλους τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού μαζί μας, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και απαιτούν κοινό μέτωπο πάλης για την αντιμετώπισή τους. Στο "χέρι" της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους, αποδεχόμενη τον ουσιαστικό διάλογο μαζί μας και λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα ικανοποίησης των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.

- Ναι, αλλά ήδη κάποια ΜΜΕ άρχισαν ξανά να κατηγορούν την ΠΑΣΕ σαν "ομάδα αγροτοπατέρων ταραχοποιών" που ενεργεί στη βάση μιας "συνεργασίας στελεχών του ΚΚΕ και της ΝΔ". Πώς θ' αντιμετωπίσετε αυτές τις επιθέσεις; - Η ΠΑΣΕ, που συναποτελείται από στελέχη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας - τα οποία πρόσκεινται πολιτικά σε όλα τα κόμματα κι όχι μόνο στο ΚΚΕ και τη ΝΔ - δημιουργήθηκε και λειτουργεί, για να καλύψει το πρόβλημα της απουσίας από τους αγώνες και της υπονόμευσής τους από τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ. Αποφασίζει συλλογικά, μετά από εξαντλητικό διάλογο που οδηγεί στη σύνθεση των απόψεων κι ενεργεί ως εντολοδόχος αποκλειστικά των διαθέσεων των αγροτών κι όχι στη βάση κομματικών εντολών και "συνεργασιών". Τα προβλήματα"υποκινούν" τους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους και κανείς άλλος. Οσον αφορά στις επιθέσεις εναντίον μας από ΜΜΕ, ήταν αναμενόμενες και ξέρουμε πού αποσκοπούν. Είμαστε, όμως, σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε.

- Υπάρχουν νέα αιτήματα στις φετινές κινητοποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες;

- Νέα προβλήματα δημιουργούν στον αγροτικό κόσμο οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και του ΠΟΕ και προπάντων η "Ατζέντα 2000" που οδηγεί σε ολοκληρωτικό αφανισμό των μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Κυρίαρχο και, κατά κάποιον τρόπο, νέο αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την "Ατζέντα 2000", για να μην ξεκληριστούμε από τη γη μας. Οι Ελληνες αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν στο βωμό της ΟΝΕ και της "παγκοσμιοποίησης" κι αγωνίζονται για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα υλοποιεί τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας, θα στηρίζει την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση και θα στηρίζεται σ' ένα υγιές και ρωμαλέο συνεταιριστικό κίνημα.

Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας (2019-12-13 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα τρακτέρ, ανεβαίνει η αγωνιστική αποφασιστικότητα! (2013-01-23 00:00:00.0)
Πολιόρκησαν τις πόλεις (1999-01-16 00:00:00.0)
Παλλαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις σήμερα (1999-01-15 00:00:00.0)
Είναι και δικός μας ο αγώνας των αγροτών (1997-02-05 00:00:00.0)
Σαν δεν ντρέπεται... (1997-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ