Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σας φοβίζει η χειραφέτηση των νέων από τα ψέματα και τις κοροϊδίες σας
  • Οι αγώνες με δίκαια αιτήματα, οι αγώνες που προκύπτουν μέσα από συνειδητή επιλογή, δημοκρατικές διαδικασίες, αποτελούν παράγοντα υγείας, αισιοδοξίας και ελπίδας
  • Η απόσυρση του νόμου και η κατάργησή του είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Δε διορθώνεται ούτε με τη λιγότερη ύλη, ούτε με τις πιο ελαφρές εξετάσεις
  • Είναι γκαιμπελισμός να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το ΚΚΕ θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, να μην αλλάξει τίποτε

Δε σας ανησυχούν τα κλειστά σχολεία. Αυτό που σας φοβίζει είναι ότι η νεολαία αρχίζει να χειραφετείται από τα ψέματα και τις κοροϊδίες σας. Φοβάστε τις κινητοποιήσεις, γιατί αυτές αποτελούν με τα σημερινά δεδομένα το βαρόμετρο για τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών και το επίπεδο της δημοκρατίας.Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή, προ ημερήσιας διάταξης, συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία. Παραθέτουμε, στη συνέχεια την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

"Από αυτό το βήμα δηλώνουμε ότι η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει σήμερα, η μόνη ρεαλιστική διέξοδος είναι να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος σας και να πάρετε υπόψη τούς προβληματισμούς της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας και των γονιών τους, του εκπαιδευτικού κόσμου.

Η ευθύνη ενός νέου νόμου είναι δική σας. Μη ζητάτε από εμάς να σας ξελασπώσουμε. Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα της Παιδείας, γιατί είναι ο πιο αντιδραστικός, αντιλαϊκός, καθαρά ταξικός νόμος, που έχει έρθει από τη μεταπολίτευση για ψήφιση στη Βουλή και εφαρμογή στη ζωή.

Το βασικό, το κυρίαρχο πολιτικό στοιχείο είναι, ότι με βάση τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και της "Λευκής Βίβλου" για την Παιδεία η κυβέρνηση προσαρμόζει και υποτάσσει την εκπαίδευση των νέων, του Λαού μας, στις σύγχρονες απαιτήσεις των μονοπωλίων, στην "ευελιξία της αγοράς εργασίας", στις νέες εργασιακές σχέσεις. Στόχος είναι η διαμόρφωση και συμμόρφωση του "απασχολήσιμου" πλέον "ανθρώπινου δυναμικού" στο φαύλο κύκλο, διά βίου, της απόλυσης - κατάρτισης - απόλυσης, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα.

Υπάρχουν προτάσεις επίσης που ζητούν αναστολή ή πάγωμα του νόμου. Θα μπορούσε και μια τέτοια χειρονομία από την πλευρά σας να ικανοποιήσει κατ' αρχήν το μαθητικό κόσμο. Το πρόβλημα όμως είναι τι εννοεί ο καθένας με τη θέση αυτή. Το πάγωμα ή η αναστολή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να δώσει προσχήματα στην κυβέρνηση να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, να διασπάσει και να τρομοκρατήσει το νεολαιίστικο κίνημα, για να περάσει μετά από λίγους μήνες το νόμο της. Γιατί τότε θα κλείσουν οι πόρτες των σχολείων για πολλά - πολλά παιδιά.

Το ΚΚΕ καταθέτει στη Βουλή 11 θέσεις για το πώς πρέπει να είναι ο νέος νόμος, 7 από τις οποίες αφορούν άμεσα μέτρα.

Ο ρόλος του ΚΚΕ είναι ολοφάνερος.Δε σταμάτησε να διαφωτίζει τον ελληνικό λαό για το εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας, όπως και δε σταμάτησε να προβάλει στο λαό την αναγκαιότητα του μόνου δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει, της συσπείρωσης και του αγώνα.

Ο λόγος του ΚΚΕ από μόνος του δε θα είχε καμία αξία ούτε επίδραση, ούτε καν συμβολή, αν δεν ακουμπούσε στα αντικειμενικά και πραγματικά βιώματα, στις εμπειρίες της νεολαίας".

Μαθητικοί αγώνες με μεγάλη ωριμότητα

"Οι αγώνες της παιδείας ανέδειξαν ένα εξαιρετικά σοβαρό όχι βέβαια άγνωστο και νέο πρόβλημα.

Ολα τα κόμματα, όλοι οι φορείς ενημέρωσης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, παντού και πάντα, ορκίζονται στη λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία. Ολοι μιλάνε για τον περίφημο ελληνικό λαό που κάνει θαύματα. Το πραγματικό πρόσωπο αυτών των ρητόρων φάνηκε πολύ καλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Ο λαός και η νεολαία είναι θαυμάσιοι, πρωτοποριακοί και σύγχρονοι, όταν κυριολεκτικά τρώνε κουτόχορτο, όταν κοιμούνται και ρεμβάζουν, όταν αγανακτούν στους 4 τοίχους του σπιτιού. Ολοι αυτοί οι ρήτορες και κόλακες του λαού μιλάνε με καλά λόγια μόνο όταν ο λαός τούς ψηφίζει, όταν τους χειροκροτεί, όταν είναι κάτω από τη δική τους χειραγώγηση.

Το κύριο και χαρακτηριστικό των αγώνων δεν είναι οι φθορές στα κτίρια, τις οποίες, βεβαίως, κανένας δεν επικροτεί. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι οι φετινοί αγώνες των μαθητών έδειξανμεγάλη ωριμότητα και ικανότητα περιφρούρησης, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των παιδιών έπαιρνε για πρώτη φορά μέρος στους αγώνες, χωρίς προηγούμενη πείρα.

Τα περισσότερα, αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία κάποιων λίγων αρνητικών περιστατικών, προέρχονται από την κατευθυνόμενη δράση ειδικών μηχανισμών που αφυπνίστηκαν σε μια πορεία, προκειμένου να κτυπήσουν από τα μέσα τους αγώνες μέσω της δυσφήμισης.

Οι μασκοφόροι, οι γκαζάκηδες, οι καταστροφείς κτιρίων, δεν έχουν καμία σχέση με τους μαθητές και τους φοιτητές, ψάξετε να τους βρείτε στους κήπους των μηχανισμών που εκτρέφονται από τις διάφορες υπηρεσίες, κρατικές και μη.Ο υπουργός παιδείας αρχικά προσπάθησε να αποδώσει τις κινητοποιήσεις στην παραπληροφόρηση, και τελικά όταν αποδείχτηκε ότι την παραπληροφόρηση την κάνει η κυβέρνηση, τότε "τα 'στριψε" και άρχισε να μιλά για κομματικές υποκινήσεις κλπ., μια προπαγάνδα που την έχουμε γνωρίσει καλά στην 10ετία του '50, του '60, πράγμα που δείχνει πόσο απελπιστικά φτωχή - αναπόφευκτα - γίνεται η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, που όσο και να "εκσυγχρονίζεται", δεν μπορεί παρά να γυρνάει στο γνωστό τόπο του εγκλήματος, του κλασικού αντικομμουνισμού.

Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει ίσως προηγούμενο, όσο τουλάχιστον θυμόμαστε, να λέγονται τόσα πολλά ψέματα, να χρησιμοποιούνται τέτοιες βρώμικες μέθοδοι, και μάλιστα απέναντι σε παιδιά.

Η στρατηγική σας είναι να καταπονήσετε τους μαθητές και τις μαθήτριες, να τους φέρετε αντιμέτωπους με τους γονείς τους, με τον εργαζόμενο λαό. Είναι η γνωστή και προσφιλής τακτική του "διαίρει και βασίλευε". Πάντως, να ξέρετε ότι θα θερίσετε θύελλες αργά ή γρήγορα και εσείς και όποιο κόμμα ανεχθεί αυτήν την κατάσταση. Εσείς δε θέλετε να πείσετε, θέλετε να τρομοκρατήσετε παρέα με τους εισαγγελείς και τις δυνάμεις καταστολής.

Με την ευκαιρία της σημερινής όξυνσης θέλετε να εδραιώσετε την κοινωνία και το κράτος της βίας, ώστε να προλάβετε τις αυριανές και μεθαυριανές ακόμα πιο μεγάλες και πιο ώριμες κινητοποιήσεις. Μας χωρίζει απόσταση αναπνοής από την προσπάθεια κάθε αγωνιζόμενος να καταγγέλλεται ως τρομοκράτης και παράγοντας ανωμαλίας. Δε χύθηκε τόσο αίμα, κόπος και ιδρώτας σ' αυτόν τον τόπο για να φτάσει η νεολαία και οι γονείς της να προσκυνάνε τον εισαγγελέα.

Τελικά δηλαδή πού διαφέρετε από τις κυβερνήσεις της ΕΡΕ και της ΝΔ; Και τότε έλεγαν ότι οι αγώνες είναι παράγοντας ανωμαλίας και θίγουν το γενικό και το εθνικό συμφέρον. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.

Πάψατε, επιτέλους, να καλείτε τους νέους να θέσουν σκοπό της μόρφωσής τους την "ανταγωνιστικότητα" προς τους Γερμανούς ή τους Γάλλους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους. Αυτά τα ιδανικά είναι κίβδηλα, άλλωστε και οι Γάλλοι και Γερμανοί μαθητές πολλές φορές έχουν βγει στους δρόμους και θα βγαίνουν και στο εξής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ