Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Στη μάχη για την ισχυροποίηση του συστήματος

Θέμα χρόνου θεωρείται η δημιουργία νέου κόμματος από τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος "εξωθείται" από τους ισχυρούς προστάτες του να προχωρήσει πριν τις ευρωεκλογές

Στη μάχη της ισχυροποίησης του πολιτικού συστήματος, ρίχνουν οι αρχιτέκτονες του πολιτικού σκηνικού τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος προχωρεί στη δημιουργία νέου κόμματος το επόμενο διάστημα και πάντως, όπως όλα δείχνουν, πριν τις ευρωεκλογές.

Η "χρυσή εφεδρεία" Αβραμόπουλου επιχειρείται να αξιοποιηθεί από τους κυρίαρχους κύκλους για να ξεκινήσει μια "κινητικότητα" στην πολιτική σκηνή, με στόχο, αφ' ενός, να απορροφηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στην εφαρμοζόμενη πολιτική ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, βουλευτικές εκλογές) και, από την άλλη, να δοθεί μια νέα "ορμή" στην υλοποίηση της αντιλαϊκής επέλασης, μέσω του "άφθαρτου" και "υπερκομματικού" Αβραμόπουλου.Τα σχέδια για τη δημιουργία νέου κόμματος υπό τον Δ. Αβραμόπουλο πήραν αποφασιστική ώθηση τις τελευταίες μέρες, καθώς εκτιμήθηκε, κυρίως από τους ισχυρούς πάτρωνές του, ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να μπει στο προσκήνιο. Στην κατεύθυνση αυτή, τον προικοδοτούν με γκάλοπ που εμφανίζουν το υπό ίδρυση κόμμα να συγκεντρώνει 35% των ψηφοφόρων!

Ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδίαζε να κάνει την αποφασιστική κίνηση μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να φανεί καλύτερα η "αναγκαιότητά" της, αλλά εξωθείται "άνωθεν" να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στενοί συνεργάτες του φαίνονταν αιφνιδιασμένοι από την απότομη τροπή που πήραν τα πράγματα μετά την προχτεσινή συνέντευξη (στο "Βήμα") και χτες προτίμησαν να αναδιπλωθούν, δηλώνοντας ότι τηρούν "σιωπή ιχθύος", χωρίς βέβαια να υπαναχωρούν από τα περί δημιουργίας νέου κόμματος, όπως δεν το διέψευσε και ο ίδιος ο Αβραμόπουλος, όταν ρωτήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, πάντως, όπως εκτιμούσαν συνεργάτες του, δεν έχει περιθώρια να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει στη δημιουργία του νέου κόμματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Δ. Αβραμόπουλος έχει ήδη ετοιμάσει την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του, η οποία εναρμονίζεται με τις γενικότερες νεοσυντηρητικές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις του, ενώ περιλαμβάνει και "θεσμικές" προτάσεις για τον εκλογικό νόμο, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (απευθείας από το λαό), τη σύσταση Γερουσίας κ.ά.

Την ίδρυση του νέου κόμματος προανήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων στη συνέντευξή του στο "Βήμα", δηλώνοντας ότι "οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί έχουν κλείσει πλέον το βιοϊστορικό τους κύκλο", ενώ έμμεσα εμφάνισε το κόμμα του ως απαίτηση της κοινωνίας! Οσα όμως δεν είπε ο ίδιος στη συνέντευξη, φρόντισε να τα σημειώσει η ίδια εφημερίδα στο εισαγωγικό σημείωμα: "Μπορεί ο ίδιος να μην αποκαλύπτει τα άμεσα σχέδιά του, αλλά όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις μύχιες σκέψεις του δημάρχου υποστηρίζουν ότι η κάθοδος του Δ. Αβραμόπουλου στις ευρωεκλογές με το δικό του ψηφοδέλτιο είναι σχεδόν σίγουρη".

Αντιδράσεις από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η δημιουργία του νέου κόμματος εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό και θα δώσει ώθηση σε διάφορα σενάρια, με κοινό παρονομαστή, πάντως, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, μέσω και της επίτευξης κυβερνητικών σχημάτων "πολιτικής συναίνεσης" σ' αυτά.

Η πρώτη που "θίγεται" από το υπό ίδρυση κόμμα είναι η ΝΔ, η ηγεσία της οποίας, επίσημα τουλάχιστον, αντιμετώπισε το ενδεχόμενο με εμφανή αμηχανία, ενώ ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, που ρωτήθηκε χτες το βράδυ, απέφυγε να απαντήσει. Στο παρασκήνιο όμως μελετά τους τρόπους αντιμετώπισής του, ξεκινώντας μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση μαζί του, παρά τις αρχικές "συναινετικές" δηλώσεις που έγιναν από στελέχη της (Παυλόπουλος, Τσιτουρίδης). Βασικό όπλο στην επιχειρηματολογία που ήδη διαμορφώνεται είναι ότι ο Δ. Αβραμόπουλος"δεν έχει σήμερα καμία δικαιολογία" να προχωρήσει σε νέο κόμμα και, άρα, σπρώχνεται σ' αυτήν την κατεύθυνση από συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα και, τελικά, "παίζει το παιχνίδι του Σημίτη". Ηδη, ο Γ. Κεφαλογιάννης προειδοποίησε χτες ότι "όποιος σταθεί εμπόδιο στην πορεία του κόμματος προς την εξουσία, θα βρει αντιμέτωπο σύσσωμο τον κόσμο της ΝΔ". Σε επόμενη φάση, βέβαια, θα κατηγορηθεί ανοιχτά ως "προδότης της παράταξης" και θα τον πολεμήσει με κάθε μέσο για να περισώσει την εκλογική της δύναμη. Πάντως, όπως εκτιμούν ορισμένα στελέχη, το πρόβλημα για τη ΝΔ θα αναδειχτεί στην περίπτωση που ο Αβραμόπουλος, παρόλη την αναμενόμενη επίθεση από τη ΝΔ, καταφέρει και συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές. Τότε, εκτιμούν, θα έρθουν στο προσκήνιο τα εσωκομματικά προβλήματα και θα ενισχυθούν οι φυγόκεντρες τάσεις. Υπάρχουν και ορισμένοι βουλευτές, που θέτουν το ερώτημα "τι θα κάνει ο Αβραμόπουλος, αν ο Κ. Σημίτης πάει για διπλές εκλογές τον Ιούνιο".

Από την πλευρά της, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επιδεικνύει στάση φαινομενικής αδιαφορίας, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να εμφανίσει το όλο ζήτημα ως "εσωτερική υπόθεση" της ΝΔ! Σε αυτό το μήκος κύματος, κινήθηκε το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος, τάχα υπεροπτικά, δήλωσε ότι "ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ανεμπόδιστα τις πολιτικές δραστηριότητές του". Αντίθετα, ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι ο Αβραμόπουλος "είναι σοβαρός άνθρωπος, δεν κάνει τέτοια αστεία".

"Θετική εξέλιξη", χαρακτήρισε ο Στ. Μάνος το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος Αβραμόπουλου, στο όνομα της ανατροπής του πολιτικού συστήματος που δεν περπατάει, αλλά "θα κριθεί από το περιεχόμενο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ