Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΩΓΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Οι μαθητές δείχνουν το δρόμο!

- Ποια είναι η στάση της Δημοτικής Αρχής της Πετρούπολης απέναντι στις κινητοποιήσεις των μαθητών; Πώς συμπαρίσταται στον αγώνα της μαθητικής κοινότητας;

- Η στάση μας από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό των μαθητών που αγωνίζονται. Τα αιτήματα της μαθητικής κοινότητας είναι τέτοια, που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν μας ασυγκίνητο. Από εκεί πηγάζει και το χρέος μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις, που είναι πράγματι κάτι πρωτόγνωρο. Για όσους γνωρίσαμε παλιότερους αγώνες με στόχο το 15% για την παιδεία και το "1-1-4" έρχονται στη μνήμη μας αυτοί οι αγώνες και ο Σωτήρης Πέτρουλας.

- Πιστεύετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίρνει θέση στους αγώνες των μαθητών αλλά και των εργαζομένων γενικότερα;

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βαθιά λαϊκός και δημοκρατικός θεσμός, που βρίσκεται πολύ κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του, έχει καθήκον και υποχρέωση να παίρνει θέση στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής ή μόρφωσης, έτσι ώστε η κοινωνία μας να γίνει πιο ανθρώπινη, πιο δημοκρατική.

- Πώς σχολιάζετε τη στάση άλλων δημάρχων να ζητήσουν την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να σταματήσουν οι καταλήψεις;

- Η αντίληψη που έχουν ορισμένοι για τον "εχθρό λαό", στη σημερινή της έκδοση θεωρεί τους μαθητές ταραξίες ή εγκληματίες και πηγάζει από μια βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία, που θέλει αυτούς που αγωνίζονται να είναι εχθροί. Εχθρός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι τα προβλήματα και είναι χρέος της να σταθεί αγωνιστικά στο πλάι αυτών που αγωνίζονται. Γιατί το πρόβλημα της παιδείας σήμερα είναι ταυτόχρονα και εθνικό και τοπικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, θετική ψήφος - συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους μαθητές - σημαίνει ψήφο αγώνα. Και αυτό ας μην το λησμονούν οι συνάδελφοι δήμαρχοι.

- Από κάποιους λέγεται ότι το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές δήμαρχοι υποκινούν τους αγώνες των μαθητών. Τι κρύβουν τέτοιοι ισχυρισμοί;

- Εμείς οι δήμαρχοι δεν είμαστε κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα μέλη του ΚΚΕ. Αυτό είναι τίτλος τιμής, όσο και αν εκφέρεται σαν μομφή, να θεωρείται κάποιος "υποκινητής" λαϊκών αγώνων. Μακάρι οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ να είχαν τη δυνατότητα, όχι να υποκινήσουν, αλλά να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αγώνα για την επίλυση κάθε λαϊκού προβλήματος. Η στάση των κομμουνιστών είναι καθαρή. Συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός πλατιού λαϊκού αγωνιστικού κινήματος, που θα φέρει το λαό στο προσκήνιο, διεκδικώντας αποφασιστικά τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του.

- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους μαθητές που αγωνίζονται αυτή την περίοδο;

- Οι μαθητικοί αγώνες, όπως και οι αγώνες της εργατικής τάξης, δεν προϋποθέτουν ούτε υποκινητές, ούτε ώριμες ηλικίες και ώριμες σκέψεις. Οι μαθητές σήμερα, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι χτες, οι ναυτεργάτες προχτές δείχνουν την πορεία που οφείλει ο καθένας μας να ακολουθήσει. Απέναντι στα προβλήματα δε χωράει άλλη επιλογή παρά μόνο ο αγώνας. Ευτυχώς, και είναι παρήγορο αυτό, η μαθητική νεολαία μάς δείχνει το δρόμο σήμερα.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ