Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλέβουν έδρα από τη ΝΑΣ Αχα'ϊας

Ετεροχρονισμένο πρωτοχρονιάτικο "μποναμά" δέχτηκε ο ΣΥΝ, μετά από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία δίνεται στο νομαρχιακό συνδυασμό "Αχαϊκή Συμπολιτεία" μία έδρα στο ΝΣ, η οποία αφαιρείται από τη ΝΑΣ Αχαϊας. Ολα ξεκίνησαν από την ένσταση που κατέθεσε ο συνδυασμός του ΣΥΝ "Αχαϊκή Συμπολιτεία" όχι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, αλλά στο Διοικητικό Εφετείο, ζητώντας - αν και δεν είχε πιάσει το πλαφόν που ορίζει ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος - να καταλάβει μια έδρα, επικαλούμενος το εκλογικό σύστημα που μιλά για "αναλογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων του εκλογικού σώματος". Από κει και πέρα την υπόθεση ανέλαβαν οι εφέτες, οι οποίοι ερμηνεύοντας το νόμο κατά το δοκούν, αφαίρεσαν μια έδρα από τη ΝΑΣ και την έδωσαν στην παράταξη που στήριξε ο ΣΥΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών από την πρώτη κατανομή είχαν μοιραστεί 17 έδρες, από τις οποίες ο συνδυασμός Σερέτη (ΠΑΣΟΚ) είχε πάρει 9, ο συνδυασμός Μπεκίρη (ΝΔ) 7 και η ΝΑΣ 1 έδρα. Εμεναν να μοιραστούν 2 έδρες στη β κατανομή, τις οποίες είχαν μοιραστεί ο συνδυασμός Σερέτη και η ΝΑΣ, επειδή είχαν τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Ομως το Εφετείο για να κατανείμει τις 2 έδρες συνυπολόγισε τα έγκυρα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών εκτός του πρώτου και έβγαλε νέο εκλογικό μέτρο, με το οποίο έδωσε 1 έδρα στο ΠΑΣΟΚ και 1 στο ΣΥΝ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με ψήφους 2-1, καθώς μειοψήφησε ο πρόεδρος και πλειοψήφησαν δύο εφέτες. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως μετά την ανακοίνωση της απόφασης - η οποία, ας σημειωθεί, έγινε μέσω του Τύπου - ο ΣΥΝ πανηγυρίζει, χαρακτηρίζοντάς την "ισχυρό μήνυμα προς την κεντρική εξουσία"! Πάντως, η ΝΑΣ Αχαϊας με ανακοίνωσή της εκτιμά πως πρόκειται για πολιτική απόφαση, επιφυλάσσεται να διεκδικήσει την αναίρεση της απόφασης, θεωρεί "νόθο" το ΝΣ και υπενθυμίζει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια να βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα και τους αγώνες του λαού. Στην ανακοίνωση της ΝΑΣ τονίζεται:

"Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 8 Γενάρη, και αφορά την αποδοχή της ένστασης του συνδυασμού του ΣΥΝ "Αχαϊκή Συμπολιτεία", δίνοντάς του μια έδρα και αφαιρώντας την από το συνδυασμό της ΝΑΣ, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και μεγάλη κατάπληξη.

Γιατί, κανείς δεν είχε τη "δημοκρατική ευθιξία" να ενημερώσει το Συνδυασμό μας (ΝΑΣ) και η ενημέρωση έγινε από τα ΜΜΕ;

Γιατί μερίδα των ΜΜΕ και το στέλεχος του κόμματος του ΣΥΝ, υποψήφιος νομάρχης, πανηγυρίζουν για "ιστορική απόφαση", "ισχυρό μήνυμα προς την κεντρική εξουσία" και "αναλογικότερη εφαρμογή του νόμου";

Δε γνωρίζουν, όπως όλος ο κόσμος, πως πρόκειται για βαθιά αντιδημοκρατικό καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, εντελώς απαράδεκτο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται αναλογικότερα;

Δε γνωρίζουν πως πάγιο αίτημα του προοδευτικού κινήματος στην ΤΑ είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες της ΝΑ;

Δε γνωρίζουν πως με τη "νέα" ερμηνεία ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος δίνει 62% των εδρών, ενώ πήρε 49% των ψήφων, στο συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ;

Δε γνωρίζουν ότι με το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα η ψήφος του λαού ανάλογα σε ποιον συνδυασμό πάει, έχει διαφορετική βαρύτητα; Π. χ. η έδρα της ΝΑΣ "κοστίζει" 15.459 ψήφους, του ΠΑΣΟΚ (Σερέτης) 3.894, της ΝΔ (Μπεκίρης) 5.297 ψήφους.

Δε γνωρίζουν τα στελέχη του ΣΥΝ πως είναι αντιδημοκρατικό και παράλογο να διεκδικούν να αφαιρέσουν δικαστικά έδρα από τον αδικημένο συνδυασμό λόγω του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος και όχι από τους ευνοημένους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μια και μιλάν για "ιστορική απόφαση" και θυμήθηκαν τη δημοκρατία;!!

Η ΝΑΣ εκτιμά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου πως πρόκειται για πολιτική ερμηνεία - απόφαση αυτού του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, με στόχο να περιορίσει ακόμα περισσότερο την εκπροσώπηση του Συνδυασμού της ΝΑΣ στο ΝΣ, εφόσον με απλή αναλογική και ίδιους ψήφους η ΝΑΣ παίρνει 4 έδρες στο ΝΣ.

Να περιορίσει την εκπροσώπηση στο ΝΣ εκείνης της πολιτικής δύναμης που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, της νεολαίας, των γυναικών του νομού μας.

Το συνδυασμό που αγωνίζεται για τη λαϊκή συσπείρωση και την οικοδόμηση του παλλαϊκού Μετώπου που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας από την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Ολα τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς και μάλιστα για μικρά μικρά παιδιά.

Η ΝΑΣ θεωρεί τη "νέα" σύνθεση του ΝΣ πλασματική και μη νόμιμη.

Η ΝΑΣ είναι έτοιμη να διεκδικήσει με όλους τους νόμιμους τρόπους και μεθόδους την αποκατάσταση της κατάφωρης αντιδημοκρατικής ενέργειας και αδικίας.

Η ΝΑΣ θα συνεχίσει την προσπάθεια να βρίσκεται δίπλα και μέσα στους αγώνες του λαού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης - ΕΕ, για να μη συνεχίσει να λειτουργεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σαν υπάλληλος των μεγάλων συμφερόντων και μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής.

Επίσης, η ΝΑΣ αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην ανούσια φιέστα - ορκωμοσία του ΝΣ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ