• Εμμεση ενθάρρυνση από τον Κ. Στεφανόπουλο
  • - Η απόφαση έχει παρθεί. Το ζήτημα είναι η κατάλληλη στιγμή. Με αυτή τη φράση στενός συνεργάτης του Δ. Αβραμόπουλου περιέγραφε τις προθέσεις του για την ίδρυση κόμματος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι... - 1999-01-14 00:00:00.0"/>
  • Εμμεση ενθάρρυνση από τον Κ. Στεφανόπουλο
  • - Η απόφαση έχει παρθεί. Το ζήτημα είναι η κατάλληλη στιγμή. Με αυτή τη φράση στενός συνεργάτης του Δ. Αβραμόπουλου περιέγραφε τις προθέσεις του για την ίδρυση κόμματος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι... - 1999-01-14 00:00:00.0" /> Ψάχνει την "κατάλληλη στιγμή" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
    Ψάχνει την "κατάλληλη στιγμή"
    • Ανήσυχη η Ρηγίλλης ξεκινά "πόλεμο φθοράς"
    • Εμμεση ενθάρρυνση από τον Κ. Στεφανόπουλο

    "Η απόφαση έχει παρθεί. Το ζήτημα είναι η κατάλληλη στιγμή". Με αυτή τη φράση στενός συνεργάτης του Δ. Αβραμόπουλου περιέγραφε τις προθέσεις του για την ίδρυση κόμματος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πριν τις ευρωεκλογές θα γίνει το "αποφασιστικό βήμα".

    Η παραπάνω τοποθέτηση φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από την άποψη που κυριαρχεί σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, ότι, δηλαδή, τώρα πλέον ο δήμαρχος Αθηναίων έχει "εκτεθεί", έχει προαναγγείλει την ίδρυση κόμματος και απομένει απλά να προσδιορίσει τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα.

    Η ηγεσία της ΝΔ αντέδρασε χτες για πρώτη φορά, έστω με "ανεπίσημες" δηλώσεις, δείχνοντας την ανησυχία που τη διακατέχει, αλλά και τη βούληση σκληρής κόντρας και πολιτικής εξουδετέρωσης του Δ. Αβραμόπουλου. Από τις χτεσινές δηλώσεις προκύπτει ότι η Ρηγίλλης είναι σχεδόν βέβαιη πως ο "εκλεκτός" της δήμαρχος θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος. Πηγές της ΝΔ έλεγαν χτες ότι επίσημα η γραμμή είναι της επιδεικτικής αδιαφορίας, "αφήστε το θέμα και βλέπουμε". Ωστόσο, αμέσως μετά, προχωρούσαν σε επίθεση κατά του Αβραμόπουλου, κατηγορώντας τον ότι με τις κινήσεις του δημιουργεί ένα κλίμα που ωφελεί το ΠΑΣΟΚ, γιατί λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τα προβλήματα στην παιδεία, αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

    Παράλληλα προχώρησαν σε "ανάλυση" της κατάστασης προκειμένου να αποδείξουν ότι δε συμφέρει τον Αβραμόπουλο να προχωρήσει τώρα στη δημιουργία κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό τόνιζαν ότι η κατάσταση δεν είναι όπως το 1993, όταν η ΝΔ διασπάστηκε από τον Αντ. Σαμαρά, ότι ο Αβραμόπουλος δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής στην επαρχία - "είναι αστέρι που λάμπει, αλλά δεν έχει συναισθηματικό δεσμό"! Ταυτόχρονα, εκτιμούσαν ότι όσο το θέμα της ίδρυσης νέου κόμματος σέρνεται, τόσο περισσότερο φθείρεται, ενώ προκαλούνται αντισυσπειρώσεις. Ηδη, τα δύο τρίτα των βουλευτών της ΝΔ δέχονται πιέσεις από τη βάση να προβούν σε δηλώσεις κατά του δημάρχου, αλλά, διευκρινίστηκε, οι ακραίες αντιδράσεις δεν απηχούν τη στάση της ηγεσίας.

    "Ψηφίζει" και ο Κ. Στεφανόπουλος

    Ως έμμεση ενθάρρυνση και προτροπή στον Δ. Αβραμόπουλο να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος ερμηνεύεται η χτεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, κατά τη διάρκεια τελετής στο Δημαρχείο όπου του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας των Αθηνών. Απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου, ο Κ. Στεφανόπουλος έπλεξε το εγκώμιο του Δ. Αβραμόπουλου, λέγοντας ότι "θεωρείσθε επιτυχημένος εις την άσκηση των καθηκόντων σας κάτι που επιβεβαιώνεται από τη συμπάθεια η οποία προσφάτως εξεφράσθη από χιλιάδες συμπολίτες σας". Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "επιτρέψτε μου εις τις χιλιάδες προς υμάς ψήφους να προσθέσω όχι τη δική μου ψήφο, την οποία δε σας έδωσα διότι δεν ψηφίζω στην Αθήνα (!) - δεν ξέρω και αν σας την έδινα εάν εψήφιζα, πρέπει να είμαι απολύτως αμερόληπτος να μην εμφανίζω δημοσίως τις συμπάθειές μου - αλλά σας την έδωσαν χιλιάδες συμπολιτών σας". Σε άλλο σημείο ο Κ. Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, δήλωσε ευτυχής, γιατί τυχαίνει να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια εποχή που ο φανατισμός έχει παραχωρήσει τη θέση του στη "λογική και την περίσκεψη". Αμέσως μετά, μιλώντας όπως είπε ως πολιτικός, είπε ότι "δε θα έπρεπε να ζούμε σε ένα τόσο βαρετό πολιτικά τόπο και χρειάζεται πού και πού και εμείς να αναθερμαινόμεθα προκειμένου να εκτελούμε τα καθήκοντά μας".

    Κατά τα λοιπά, διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της αλλαγής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας "εφόσον δεν αλλάζουν οι αρμοδιότητες και εξουσιοδοτήσεις" που έχει από το Σύνταγμα.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης - ο οποίος δήλωσε εξερχόμενος ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να πάρει τις πρωτοβουλίες του και ο λαός θα τον κρίνει - οι Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Εβερτ, Β. Κόκκινος, Κ. Πυλαρινός κ. ά.

    • Μιλώντας, αργά χτες το βράδυ σε εκδήλωση γυναικών του κόμματός του, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε έμμεσα στον Δ. Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι "είμαστε το κόμμα της διαύγειας και της καθαρότητας και δεν υπάρχει κανένας και τίποτα να μας σταματήσει". Γιατί εμείς, πρόσθεσε, δεν κάνουμε προσωπικές διαδρομές, αλλά υπηρετούμε αξίες. Σε άλλο σημείο είπε ότι η ΝΔ εκφράζει το μεσαίο χώρο και απεχθανόμαστε τους δογματισμούς, τις σκληρύνσεις και τις αυθεντίες.

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ