Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Νόμιμο" το δουλεμπόριο!

Προωθείται ΠΔ που νομιμοποιεί τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας

Ετοιμο έχει το υπουργείο Εργασίας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας,έτσι ώστε να νομιμοποιηθούν τα σκοτεινά κυκλώματα του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας περιμένει τις παρατηρήσεις των "κοινωνικών εταίρων", προκειμένου να προωθήσει το ΠΔ. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΔ, οι κατηγορίες των θέσεων εργασίας που θα εμπορεύονται τα γραφεία αυτά είναι: Καλλιτέχνες ακροάματος και θεάματος. Πρόσωπα εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστοσύνης. Λογιστές ή φοροτεχνικοί. Προσωπικό καθαριότητας χώρων. Απασχολούμενοι στις οικοδομές και στις τεχνικές εργασίες. Ξεναγοί. Μοντέλα. Αποκλειστικές νοσοκόμες. Πρόσωπα φροντίδας ηλικιωμένων. Οικόσιτο προσωπικό.

Η γενική διάταξη για τη νομιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων περιέχεται στο αντεργατικό έκτρωμα, το νόμο 2639/98. Τέτοια γραφεία μπορούν να συστήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για εργασία σε αλλοδαπούς ή ημεδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Την άδεια λειτουργίας τους θα την υπογράφει ο υπουργός Εργασίας. Οι... προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός τέτοιου γραφείου είναι: Ο ιδιοκτήτης να είναι υπήκοος των κρατών - μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου. Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για... απάτη, υπεξαίρεση, κλοπή, πλαστογραφία, εμπορία, κατοχή και χρήση ναρκωτικών, σωματεμπορία, λαθρεμπορία ή για έγκλημα κατά των ηθών.

Η αμοιβή των γραφείων για τη "μεσολάβησή" τους, η οποία θα επιβαρύνει τον εργοδότη, θα μπορεί να είναι έως 10% των ετήσιων αποδοχών του εργαζόμενου για σύμβαση αορίστου χρόνου και έως 10% των συνολικών αποδοχών εάν πρόκειται για σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι ένα έτος.

Τα δουλεμπορικά γραφεία που ήδη λειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παράνομη δραστηριότητά τους έως και πέντε μήνες μετά τη δημοσίευση του ΠΔ, προκειμένου να κάνουν την απαραίτητη αίτηση στο υπουργείο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ