Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΑΜΝΟΥΣ
Σύλληψη των αρχαιοκαπήλων

Δυο ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί, που είχαν κλαπεί από τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα Αττικής, θα επιστρέψουν και πάλι στο φυσικό τους χώρο, αφού η αστυνομία κατάφερε μετά από δυο χρόνια να πιάσει τους αρχαιοκάπηλους που τα είχαν αφαιρέσει, εξουδετερώνοντας τότε το φύλακα του αρχαιολογικού χώρου.

Πρόκειται για μια επιτύμβια στήλη με αέτωμα στην οποία εικονίζεται ένας έφηβος και ένα μεγάλο άγαλμα μιας νεαρής δούλης, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι επρόκειτο να φυγαδεύσουν στο εξωτερικό με νταλίκα. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν θαμμένα σε ένα αγρόκτημα με ελιές στη Σταμάτα και σε ένα αλσύλλιο στη Ροδόπολη. Ο αρχαιολόγος της Β Εφορείας αποφάνθηκε ότι είναι αυτά που είχαν κλαπεί από το Ραμνούντα, τα χαρακτήρισε μάλιστα σπάνιας και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας. Και τα δυο αρχαία αντικείμενα κατασκευάστηκαν από πεντελικό μάρμαρο τον 4ο αιώνα π. Χ.

Ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Παύλος Ρούμπης, είπε ότι οι αρχαιοκάπηλοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση το τελευταίο δεκαήμερο και όταν οι αστυνομικοί ήταν βέβαιοι πλέον ότι θα φόρτωναν τα αρχαία σε μια νταλίκα με γερμανικές πινακίδες, έστησαν ενέδρα και τους έπιασαν. Πρώτος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ο 40χρονος Σπύρος Μπέκας, ο οποίος το πρωί της Τρίτης είχε οδηγήσει έναν υποψήφιο αγοραστή στο αγρόκτημα που ήταν θαμμένο το άγαλμα. Την επόμενη μέρα συνελήφθη ο Μπέκας και ο Παναγιώτης Κλεφτάκης, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος. Ο Κλεφτάκης είπε στους αστυνομικούς ότι εν αγνοία του είχαν κρύψει το άγαλμα στο χωράφι του, λέγοντάς του ότι θα το παρέδιδαν στην αρχαιολογική υπηρεσία. Στο σπίτι του όμως στη Σταμάτα βρέθηκε μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π. Χ., γεγονός που επιδείνωσε τη θέση του.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης, ότι αναζητείται ο Χρήστος Πάντος, κάτοικος Ραμνούντα, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην κλοπή των αρχαίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ