Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αποφασισμένοι γιατί διεκδικούν το δικαίωμα να καλλιεργούν και να ζουν

Τ' αγροτικά συλλαλητήρια της περασμένης Παρασκευής στη Θεσσαλία έδειξαν τη δύναμη του αγροτικού κινήματος της περιοχής.

Με χιλιάδες τρακτέρ που έστησαν "μπλόκα", με καταλήψεις νομαρχιών, καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας κι άλλων δημόσιων υπηρεσιών, οι Θεσσαλοί αγρότες προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν, εφ' όλης της ύλης, με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέχρι να την ανατρέψουν.

Το μήνυμα είναι σαφές και κατηγορηματικό και η κυβέρνηση τίθεται μπροστά στο δίλημμα: Η συζητάει, επί της ουσίας, με τους ηγέτες του μαχόμενου αγροτικού κινήματος και προχωρεί άμεσα σε λύση ζωτικών προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, ή οι "διαφορές" των αγροτών με την πολιτική της θα λυθούν στα "μαρμαρένια αλώνια".

Γνωρίζουν οι κυβερνώντες τ' αγροτικά αιτήματα. Είναι γνωστά από τις κινητοποιήσεις των τεσσάρων τελευταίων χρόνων. Εχουν αναγνωριστεί απ' όλους ως άμεσης ανάγκης για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς και δίκαια.

Οι αγρότες δεν έχουν παράλογες και ανεδαφικές διεκδικήσεις, δε ζητούν ή όλα ή τίποτα.

  • Διεκδικούν το δικαίωμα να καλλιεργούν, να παράγουν, να διαθέτουν τα προϊόντα τους και να πληρώνονται για τον κόπο τους.Αυτό το δικαίωμα τούς στερεί η πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, θέτοντας περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Διεκδικούν καλύτερες τιμές για να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειές τους,μείωση του κόστους παραγωγής, αφού τα γεωργικά μέσα και εφόδια (σπόροι, καλλιεργητικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, ρεύμα, συλλεκτικά κ.ά.) είναι πανάκριβα για να τα "οικονομάει" το κράτος και να πλουτίζουν κι άλλο οι πολυεθνικές, ρύθμιση των αγροτικών χρεών που "σφίγγουν το λαιμό", τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της αισχρής τοκογλυφίας της ΑΤΕ σε βάρος τους.
  • Διεκδικούν μέτρα στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για ν' αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία, που τροφοδοτεί την εθνική οικονομία και τρέφει την Ελλάδα.

Ο νέος υπουργός Γεωργίας έχει την ευκαιρία - στις 25 Γενάρη έχει κλειστεί συνάντησή του με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - να δείξει μια "διαγωγή" διαφορετική από εκείνη του προκατόχου του. Να συζητήσει και να προχωρήσει στη δρομολόγηση λύσεων. Να μην καταφύγει στη γνωστή τακτική των υπεκφυγών, των αρνήσεων, των απειλών, του αυταρχισμού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αγρότες της Θεσσαλίας και μαζί τους οι συνάδελφοί τους απ' όλη τη χώρα, ενωμένοι σαν μια γροθιά, είναι αποφασισμένοι - αν η κυβέρνηση επιμείνει στην άρνησή της - να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Ενας νέος κύκλος κινητοποιήσεων ανοίγει την 1η Φλεβάρη. Με τα τρακτέρ να βγαίνουν στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών, διαμηνύοντας τη δύναμη του δίκιου της αγροτιάς. Και στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φλεβάρη η πάλη θα κορυφωθεί με πιο προχωρημένες μορφές.

Δεν είναι μόνοι στην πάλη τους οι αγρότες. Εχουν μαζί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, την Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό δεν αποτελεί ευχή, αλλά είναι, πλέον, πραγματικότητα. Την περασμένη Παρασκευή στην Καρδίτσα παρουσιάστηκε, δείχνοντας τα "δόντια" του, ένα κοινό, λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης.

Είναι η κοινότητα των προβλημάτων και των αγωνιστικών στόχων που φέρνει όλα τα λαϊκά στρώματα στην κοινή πάλη για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι κοινή η πεποίθηση πως μόνο ο συντονισμένος αγώνας θα φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα και θα ανοίξει νέες, ελπιδοφόρες προοπτικές.

Αυτό το κοινό λαϊκό μέτωπο, που είναι η απαντοχή του λαού μας και η δύναμη της Ελλάδας, αποτελεί, ταυτόχρονα, το "φόβητρο" και τον "εφιάλτη" των κυβερνώντων και των αφεντικών τους στις Βρυξέλλες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίκαιος αγώνας επιβίωσης για τους αγρότες (2017-01-26 00:00:00.0)
Ενθαρρυντικό ξεκίνημα από το συλλαλητήριο στον Τύρναβο (2016-10-22 00:00:00.0)
Να μη λείψει κανείς από το συλλαλητήριο στην «Agrotica» (2014-01-28 00:00:00.0)
Πανελλαδική αγωνιστική κάθοδος (2010-01-10 00:00:00.0)
«Με το πόδι στο γκάζι»! (2002-01-26 00:00:00.0)
"Στο πόδι" η αγροτιά σε όλη τη χώρα (1998-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ