Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κινδυνολογίες σκοπιμότητας από την Αγκυρα

Με κινδυνολογίες η Αγκυρα επιχειρεί να κρατήσει "ανοιχτά" όλα τα θέματα, που, κατά την άποψή της, συνθέτουν τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Χτες η τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" έφερε στη δημοσιότητα έκθεση του Γενικού Επιτελείου, η οποία παρουσιάζει την εκτίμηση ότι, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα, είναι δυνατόν οι δυο χώρες να οδηγηθούν σε στρατιωτική σύγκρουση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αδυναμία "επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας" δημιουργεί νέες εντάσεις στο Αιγαίο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις δύο πλευρές σε συγκρούσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει πρόθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην έκθεση του τουρκικού Επιτελείου που αφορά τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι "υπάρχουν πολλά προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας που παραμένουν άλυτα εδώ και πολύ καιρό. Τα προβλήματα αυτά είναι πολύπλοκα, αλληλοσυνδεόμενα και στην πλειοψηφία τους εστιάζονται στη θάλασσα του Αιγαίου".

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι "θα είναι απαράδεκτη η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, πέραν των έξι μιλίων", αφού η επέκταση "θα είναι μια κατάσταση άδικη και θα συνιστά παραβίαση δικαιωμάτων".

Το επιτελείο υποστηρίζει, επίσης, ότι "παρά τις ξεκάθαρες διατάξεις διεθνών συμφωνιών, η Αθήνα εξοπλίζει τα νησιά στο Αιγαίο". Επίσης θέτει για άλλη μια φορά θέμα βραχονησίδων. Σύμφωνα με την έκθεση, "υπάρχουν πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, που δεν έχουν δοθεί με διεθνείς συμφωνίες στην κυριότητα της Ελλάδας". Ως προς το θέμα αυτό, στην έκθεση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι "η Ελλάδα, τώρα τελευταία, επιχειρεί να προχωρήσει σε αλλαγές στους γεωγραφικούς αυτούς σχηματισμούς και να τους μετατρέψει σε κατοικημένες περιοχές, πράγμα που είναι άλλο ένα παράδειγμα της επέκτασης της Ελλάδας σε βάρος της Τουρκίας".

Στην έκθεση τίθεται και θέμα εναέριου χώρου και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα "εμφανίζει τις ευθύνες που έχει στο FIR Αθηνών ως κυριαρχικό δικαίωμα" και "θέτει θέμα εναέριου χώρου δέκα μιλίων", θέσεις οι οποίες "είναι απαράδεκτες".

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, τονίζεται ότι "η Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ". Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην έκθεση, ότι "στις 22 Δεκέμβρη του '98 ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Λαύριο και κάτω από τη φωτογραφία του Οτσαλάν - ηγέτη του ΡΚΚ - και πάνω του ΡΚΚ διατύπωσε κατηγορίες που στόχευαν την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας".

Ως προς το Κυπριακό, γίνεται αναφορά στην πρόταση της τουρκικής πλευράς, περί "συνομοσπονδίας" και τονίζεται ότι "η δομή αυτή θα συμβάλει στην ασφάλεια των δυο πλευρών και θα εξασφαλίσει την ταυτότητα και την ευημερία των δυο λαών".

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι η Αγκυρα "συνηθίζει", με τέτοιου είδους"εκθέσεις", ανακοινώσεις, και δηλώσεις στους πρώτους μήνες κάθε νέου χρόνου να υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, έτσι ώστε να διατηρείται "ανοιχτή" η "ανάγκη", στο διπλωματικό παρασκήνιο, για μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση, η οποία αποτελεί το στρατηγικό στόχο της τουρκικής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ