Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να γίνει δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ
  • Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη παρέδωσε, χτες, στον Πρόεδρο της Βουλής πάνω από 100.000 υπογραφές με το παραπάνω αίτημα
  • Αρχίζει σήμερα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η σχετική συζήτηση

Περισσότερες από 100.000 υπογραφές Ελλήνων πολιτών, που απαιτούν δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, συγκέντρωσε και παρέδωσε, χτες, στον πρόεδρο της Βουλής η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ - Αμστερνταμ. Κι αυτό μια μέρα πριν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης - το ΚΚΕ ζητά δημοψήφισμα και για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, όπως, άλλωστε, ζήτησε καιγια το Μάαστριχτ - προχωρήσει στη διαδικασία επικύρωσης και της Συνθήκης του Αμστερνταμ στη Βουλή, που κατά πληροφορίες θα γίνει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 9 Φλεβάρη. Από σήμερα αρχίζει η σχετική συζήτηση της Συνθήκης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής.

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση αγνοεί τις δημοκρατικές και συνταγματικές υποχρεώσεις της απέναντι στο λαό, χτες τα μέλη της Επιτροπής Αντώνης Ντρέκος πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχάλης Βαρδάνης, Ευάγγελος Μαχαίρας, Ιωάννης Σαμαράς και Γιώργος Τσαπόγας,με τις δεκάδες χιλιάδες συγκεκριμένες υπογραφές ευαισθητοποιημένων πολιτών που παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, προβάλλουν την απαίτηση του ελληνικού λαού να έχει γνώμη για τη συγκεκριμένη Συνθήκη, που έχει τεράστιες, αρνητικές επιπτώσεις στον τόπο και για τους ίδιους.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Βουλής, "τα μέλη της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ (Μάαστριχτ) παρέδωσαν στον κ. Κακλαμάνη τους τόμους με τις πρωτότυπες υπογραφές 100.000 περίπου, Ελλήνων πολιτών, με τις οποίες προβάλλεται το αίτημα της διεξαγωγής εθνικού Δημοψηφίσματος, πριν από την κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Ο πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι θα ανακοινώσει στο Σώμα την κατάθεση των τόμων με τις υπογραφές".

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος προβάλλει το πάγιο δημοκρατικό και συνταγματικό αίτημα (που δυνητικά προβλέπεται με το άρθρο 44 του Συντάγματος) να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός για μια τόσο σοβαρή Συνθήκη, που συνδέεται με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και με τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, που υφίστανται, ήδη, τις τραγικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και, τώρα, του Αμστερνταμ. Γίνεται, επίσης, η επισήμανση ότι, σε κάθε περίπτωση, το ιστορικό λάθος της επιψήφισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ από το Κοινοβούλιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί σ' αυτήν τη συζήτηση για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Με σχετικές δηλώσεις του, το μέλος της Επιτροπής Γιώργος Τσαπόγας τόνισε χτες στο "Ρ": Καταθέσαμε τις υπογραφές, με την επισήμανση ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου - και ανεξάρτητα από τις επιμέρους θέσεις των κομμάτων τους - θα πρέπει να αναλάβουν και την προσωπική τους ευθύνη απέναντι και στους ψηφοφόρους τους, αλλά και, γενικότερα, στον ελληνικό λαό, που δέχονται τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από την ευρωπαϊκή πορεία. Αποτέλεσμα αυτής της πορείας, άλλωστε, είναι και τα προβλήματα της εκπαίδευσης, που κινούνται στα ποσοτικά και ποιοτικά όρια που επιβάλλει αυτή η πορεία. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή έχει στείλει ατομικά στους 300 βουλευτές επιστολή, αλλά και στα κόμματα, επισημαίνοντας την ευθύνη τους αυτή απέναντι στον ελληνικό λαό.

Οι δεκάδες χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπή, όπως υπογραμμίζεται, αποτελούν δείγμα μόνον, καθόσον είναι προσωπικές υπογραφές των ευαισθητοποιημένων πολιτών, οι οποίοι παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Επιτροπή σε διάφορες περιοχές της χώρας, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ οργάνωσε δεκάδες συναντήσεις με μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και εκδηλώσεις. Είχε συναντήσεις, επίσης, και με κόμματα, από τα οποία δεν απάντησαν στο αίτημα για συνάντηση η ΝΔ και ο ΣΥΝ... Αντίθετα, δέχτηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος και έλαβε γνώση του περιεχομένου του αιτήματος για δημοψήφισμα.

Ασφαλώς, επισημαίνεται, οι υπογραφές θα ήταν πολύ περισσότερες εάν υπήρχε η σωστή ενημέρωση όπως θα έπρεπε από την πολιτεία σχετικά με όλες τις πλευρές των Συνθηκών. Αντίθετα, όμως, από τα κόμματα - πλην του ΚΚΕ, φυσικά - και την κυβέρνηση επιχειρείται η σιωπή και συσκότιση της πραγματικότητας και η παραπληροφόρηση. Κι αυτό αποδεικνύεται και από τον παντελή αποκλεισμό της Επιτροπής για Δημοψήφισμα από τα μέσα ενημέρωσης με ελάχιστες εξαιρέσεις - όπως του "902" και του "Ρ". Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η στάση των κρατικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο γεν. διευθυντής της ΕΡΤ Γ. Τζανετάκος, στον οποίο η Επιτροπή απέστειλε δύο επιστολές σχετικά, απαξίωσε να απαντήσει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή προς βουλευτές (1999-01-22 00:00:00.0)
Κυβέρνηση "ευημερίας" των δεικτών (1998-11-19 00:00:00.0)
Τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος (1998-05-08 00:00:00.0)
Σ' όλη τη χώρα Επιτροπές Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ (1996-05-09 00:00:00.0)
Δημιουργήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας (1996-03-20 00:00:00.0)
Παλλεσβιακή συγκέντρωση για δημοψήφισμα (1996-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ