Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκε η σύμβαση για απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Θα συζητηθεί στη Βουλή το θέμα της μη εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, είπε ο υπουργός Αμυνας

Ομόφωνα εγκρίθηκε χτες από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων, που έχει ήδη υπογραφεί από 149 χώρες του πλανήτη. Η συνθήκη, που υπογράφηκε το Σεπτέμβρη του 1996, προβλέπει μεταξύ άλλων και τη θέσπιση μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ελέγχεται η συμμόρφωση όλων των χωρών στην απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Οπως είπε ο υπουργός Αμυνας, τη συνθήκη δεν έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα η Ινδία και το Πακιστάν, κάτι που μεγαλώνει την ανησυχία για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η χώρα μας, μετά την κύρωση της συνθήκης, θα έχει το δικαίωμα να απαιτεί έλεγχο για τη συμμόρφωση με αυτήν από τις γειτονικές χώρες και ανακοίνωσε ότι τη συνθήκη έχει υπογράψει και η Τουρκία. Εκτός όμως από την απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι αναπτύσσεται και ένα κίνημα κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και για ειρηνικούς σκοπούς, όπως φαίνεται και στη Γερμανία με τη συμφωνία που έγινε με τους Πράσινους.

Την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας απασχόλησε και το θέμα της μη εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο. Ο Μ. Εβερτ, αλλά και οι Γ. Χαραλαμπόπουλος και Στ. Παπαθεμελής ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή, επικαλούμενοι και σχετικές επιστολές που απέστειλαν στον πρόεδρό της Κ. Παπούλια. Ο τελευταίος είπε ότι ζήτησε ήδη από τον υπουργό Εξωτερικών να ορίσει ημερομηνία σύγκλησης της επιτροπής, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα και στη συνέχεια είπε ότι θα προχωρήσει ο ίδιος σε ορισμό ειδικής συνεδρίασης για το θέμα.

Ο παριστάμενος υπουργός Αμυνας είπε ότι συμφωνεί να μπει για συζήτηση το θέμα ή με προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος ή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. Αυτό, είπε, πρέπει να συμφωνηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση, προκειμένου να απαντήσουν όλοι όσοι συναποφάσισαν τη μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ