Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ναρκωτικά με υπολογιστή

Οι νέες τεχνολογίες μπορεί να έδωσαν ώθηση στις προσπάθειες ελέγχου των ναρκωτικών, αλλά οι έμποροι ναρκωτικών τις εκμεταλλεύτηκαν, τονίζει η Επιτροπή Ναρκωτικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Η παρασκευή παράνομων ουσιών σε υπολογιστή και κυρίως η έμμεση διαφήμισή τους, η συχνή υπερσυνταγογράφηση ψυχοτρόπων ουσιών - είναι ενδεικτικό πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το 10% του πληθυσμού κάνει χρήση αγχολυτικών ναρκωτικών - αλλά και η ευρέως διαδεδομένη χρήση της κάνναβης είναι - σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες ταυτόχρονα σε 30 χώρες - οι τρεις σημαντικότερες προκλήσεις για το μελλοντικό έλεγχο των ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην έκθεση, οι νέες τεχνολογίες μπορεί να έδωσαν ώθηση στις προσπάθειες ελέγχου των ναρκωτικών, αλλά οι έμποροι ναρκωτικών τις εκμεταλλεύτηκαν για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. "Οι έμποροι μπορούν να παρασκευάσουν με ευκολία νέα ναρκωτικά επιδρώντας στα μόρια με τη βοήθεια υπολογιστών ή να μάθουν εύκολα να παρασκευάζουν παράνομες ουσίες μέσα απ' το διαδίκτυο. Σήμερα τα παράνομα ναρκωτικά μπορούν να πωληθούν με πολύ χαμηλό ρίσκο μέσα από τον Παγκόσμιο Ιστό", τόνισε χτες - στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης του ΟΗΕ - η Μίρκα Γόντικα,υπεύθυνη προγραμμάτων του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ. Η έκθεση της Επιτροπής παροτρύνει τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με τη βιομηχανία του διαδικτύου, τις κοινοτικές ομάδες, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτές για να διασφαλίσουν ότι δε γίνεται κακή χρήση αυτών των τεχνολογιών με σκοπό την εξάπλωση των ναρκωτικών.

Οσον αφορά τη συνταγογράφηση ψυχοτρόπων ουσιών, υπογραμμίστηκε πως απ' τη μια πλευρά φαίνεται και αποδεικνύεται ότι σε πολλές χώρες ορισμένες ουσίες υπερσυνταγογραφούνται, ενώ απ' την άλλη η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας ναρκωτικών για ιατρικούς σκοπούς (π.χ. μορφίνη ή κοδεϊνη για την ανακούφιση απ' τον πόνο) δεν είναι πάντα προσιτά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική, στον Καναδά και την Αυστραλία.

"Οπου παρατηρούνται "διογκωμένες" συνταγογραφήσεις γιατρών είναι βέβαιο ότι προκαλούνται από κοινωνικές στάσεις που ενθαρρύνουν τις φαρμακευτικές θεραπείες για οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα ή πρόβλημα συμπεριφοράς. Αν, όμως, οι νέοι άνθρωποι μάθουν να παίρνουν συνταγογραφημένες ναρκωτικές ουσίες για να αντιμετωπίσουν το άγχος, να βελτιώσουν τη σχολική τους απόδοση ή για να συμμορφώνονται με τη γενικά αποδεκτή εξωτερική εικόνα, πώς περιμένουμε να απέχουν απ' την κατάχρηση ναρκωτικών;", διερωτήθηκε - σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Εκθεσης - η Μ. Μαλλιώρη,πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Επισήμανε ακόμα πως στη χώρα μας η ελεγχόμενη συνταγογράφηση - που προέκυψε με τη λίστα φαρμάκων - μείωσε αρκετά το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Ενδεικτικά από 13,5% που ήταν το ποσοστό χρήσης το 1984 - σε άτομα ηλικίας 12 έως 64 χρόνων - έπεσε το 1998 στο 10%.

Το τρίτο θέμα που θίγει η φετινή έκθεση είναι η διαδεδομένη χρήση της κάνναβης, σχεδόν σε όλες τις χώρες. Ο ΟΗΕ επισημαίνει πως η αυξανόμενη "πολιτικοποιημένη" μάχη γύρω απ' την κάνναβη πρέπει να λάβει τέλος, δεδομένου ότι έχει αρνητικές συνέπειες στις στάσεις, κυρίως των νέων, γύρω απ' την κατάχρηση ναρκωτικών. "Φοβόμαστε πως οι πιθανές χρήσεις της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθεί η νομιμοποίηση της γενικής χρήσης της", επισήμανε χτες ο Μπάμπης Πουλόπουλος,διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Και κατέληξε τονίζοντας πως η Διεθνής Συνθήκη κατά των ναρκωτικών του 1961, η οποία περιορίζει τη χρήση της κάνναβης και άλλων ουσιών με μικρή ιατροφαρμακευτική αξία αλλά μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς, χρειάζεται να εφαρμοστεί αυστηρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ