Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξήθηκε η χρήση ηρωίνης και αγχολυτικών

Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Βόρεια Αμερική, η Αφρική και η Ασία

Αύξηση - σε παγκόσμιο επίπεδο - στην κατάχρηση αγχολυτικών ναρκωτικών και στο κάπνισμα ηρωίνης παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με την εκθεση του ΟΗΕ, τη χρονιά που μας πέρασε. Παράλληλα διευκρινίζεται πως οι Ευρωπαίοι είναι οι πρώτοι στον κόσμο στην κατανάλωση ναρκωτικών - αγχολυτικών, ενώ οι Αμερικανοί έχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση διεγερτικών και ουσιών που βελτιώνουν τις επιδόσεις.

Πάντως τα σοβαρότερα προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν η Βόρεια Αμερική, η Αφρική και η Ασία. Συγκεκριμένα, η καθαρότερη και φθηνότερη ηρωίνη στις πιάτσες της Βόρειας Αμερικής οδήγησε σε άνοδο του καπνίσματός της, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους που θεωρούν πως το κάπνισμα επιφυλάσσει λιγότερους κινδύνους απ' ότι η εναίσιμη χρήση της ηρωίνης. Στον Καναδά και στις ΗΠΑ συνολικά αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών, πιθανώς εξαιτίας της καθαρής ηρωίνης (παρασκευάζεται κρυφά στην Κολομβία, στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα). "Η ηρωίνη προσελκύει όλο και μεγαλύτερο και νεότερο σε ηλικία αριθμό ατόμων, κυρίως επειδή είναι εύκολα προσβάσιμη, πιο φτηνή και πιο καθαρή", επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, με γοργούς ρυθμούς αυξάνει και η διακίνηση και κατάχρηση μεταμφεταμίνης στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια παράνομες ομάδες, με βάση το Μεξικό, που διακινούσαν κάνναβη και κοκαϊνη, άλλαξαν εμπόρευμα προμηθεύοντας τις ΗΠΑ με μεταμφεταμίνες.

Στην Κεντρική Αμερική και στην Καραβαϊκή το "κρακ" αποτελεί το πιο δημοφιλές ναρκωτικό, ιδιαίτερα ανάμεσα στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού των μεγαλουπόλεων στην πλευρά του Ατλαντικού. Το "κρακ" συνδέεται μάλιστα με τα αυξανόμενα κρούσματα βίας στην περιοχή.

Στην Αφρική - πέρα απ' τις άλλες ουσίες - σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το "σνιφάρισμα" πτητικών διαλυτών από τα παιδιά των δρόμων. Υπολογίζεται ότι 9 στα 10 παιδιά στη Νότια Αφρική είναι τακτικοί χρήστες αυτής της μορφής! Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και άλλων ναρκωτικών, σε όλες τις χώρες της Ασίας.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η χρήση της ηρωίνης αυξήθηκε, σε άλλες έμεινε στάσιμη και σε ελάχιστες μειώθηκε. Μάλιστα αρκετές χώρες έχουν θεσπίσει χώρους όπου τα εξαρτημένα άτομα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ουσιών κάτω από επίβλεψη και υποθετικά καλές συνθήκες υγιεινής. Η Επιτροπή του ΟΗΕ προτρέπει αυτές τις χώρες "να αναλογιστούν τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν, όπως οι νομικές προεκτάσεις, η συνάθροιση χρηστών, η παράνομη διακίνηση, αλλά και τα μηνύματα που προβάλλουν στο κοινό ανάλογοι χώροι".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ορθωθεί ένα ισχυρό και μαζικό κίνημα κατά των ναρκωτικών (2015-03-06 00:00:00.0)
Κάθε βδομάδα μια νέα ναρκωτική ουσία! (2013-03-06 00:00:00.0)
Καταπέλτης για τη νομιμοποίηση (2003-02-27 00:00:00.0)
Οδηγός στην πολυεπίπεδη πρόληψη (2001-06-15 00:00:00.0)
Ναρκωτικά με υπολογιστή (1999-02-24 00:00:00.0)
Ολα για την πρόληψη (1997-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ