Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η κυβερνητική αδράνεια

Αποκαλυπτική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλου στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών

Η κυβέρνηση - και ιδιαίτερα το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ - έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Τις επικίνδυνες διαστάσεις, που παίρνει για τους κατοίκους της Αττικής η αδράνεια αυτή της κυβέρνησης, αποκαλύπτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Μήτσος Κωστόπουλος, σε Ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών.

Με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) - αναφέρουν οι βουλευτές - διαπιστώνεται ότι η απόφαση προέγκρισης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τη χωροθέτηση τριών υποψηφίων θέσεων προς εγκατάσταση Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) δε συνιστά κατ' ουσίαν "απόφαση προέγκρισης χωροθέτησης", με την έννοια ότι δεν είναι "εκτελεστή διοικητική πράξη". Σύμφωνα με το ΣτΕ η κατά νόμο απόφαση προέγκρισης χωροθέτησης οφείλει να εντοπίζεται στον ένα και μοναδικό χώρο που θα εγκρίνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή της ΟΕΔΑ.

Από τα παραπάνω - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - επιβεβαιώνονται τα εξής:

  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η συμπλέουσα με αυτό διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) εγκατέλειψαν το σχεδιασμό του Συνδέσμου και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) για τη δημιουργία τριών ΟΕΔΑ περιφερειακά του Λεκανοπεδίου της Αθήνας. Αντίθετα, αναζητούν μόνο ένα χώρο, ο οποίος, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα δέχεται απορρίμματα των δήμων της Ανατολικής Αττικής. Ατολμία, όμως, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να χωροθετήσει οριστικά, έστω και αυτή τη μικρή ΟΕΔΑ, διαιωνίζει το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών, το σύνολο σχεδόν των οποίων λειτουργεί στα όρια της νομαρχίας της Ανατολικής Αττικής.
  • Ο μεγάλος όγκος των απορριμμάτων της Αττικής (στα οποία περιλαμβάνεται το σύνολο των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου της Αθήνας) θα εξακολουθήσει να κατευθύνεται στο μοναδικό Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που λειτουργεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Ανω Λιοσίων.
  • Αναδεικνύεται έτσι η συμπαιγνία υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και δημοτικής αρχής Ανω Λιοσίων να εξακολουθούν και στο μέλλον τα απορρίμματα να κατευθύνονται, όπως μέχρι σήμερα, στη Δυτική Αττική και ειδικότερα στο Δήμο Ανω Λιοσίων. Ο πρώτος γιατί δεν έχει το πολιτικό θάρρος να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό που είναι ανάσα ζωής για την Αττική και για τον οποίο πριν από πέντε χρόνια έδινε όρκους πίστης ("ΑΤΤΙΚΗ SOS"). Η δεύτερη, γιατί εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα υπέρογκα αντισταθμιστικά τέλη, που εισπράττει για λογαριασμό της ο ΕΣΔΚΝΑ από τους Δήμους της Αττικής και τα οποία για το 1999 ανέρχονται σε 9 δισ. δρχ.!!!

Και όλα αυτά - επισημαίνουν οι βουλευτές - ενισχύονται με τις πρόσφατες επιθέσεις του δημάρχου Ανω Λιοσίων κατά του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΣΔΚΝΑ, αλλά και κατά της οικονομικής του επάρκειας, που είχαν ως αποτέλεσμα τις ομόφωνες και αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων.

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν απευθύνοντας στους δύο υπουργούς τα εξής καίρια ερωτήματα:

1. Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ρόλου του ΕΣΔΚΝΑ, να ενισχυθεί περαιτέρω στο έργο του, αλλά και να υλοποιηθεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Συνδέσμου και της ΤΕΔΚΝΑ για τις τρεις ΟΕΔΑ της Αττικής;
  • Να χωροθετηθεί άμεσα - τουλάχιστον ως πρώτο βήμα - η δεύτερη από τις τρεις ΟΕΔΑ, που έχει ανάγκη η Αττική;
  • Να αποτραπεί η εμπλοκή της δημοτικής αρχής Ανω Λιοσίων (μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων και της συνεργασίας τους με το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο) στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, αφού κάτι τέτοιο - εκτός των άλλων - καθιστά όλους τους ΟΤΑ της Αττικής ομήρους και έρμαια των εκάστοτε απαιτήσεών της;

2. Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων της χώρας και ειδικότερα τι προβλέπεται για τα επικίνδυνα απόβλητα της Αττικής;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ