Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θέμα χρόνου το "λουκέτο"

Επιχειρήσεις της Εύβοιας, που "στραγγαλίζονται" οικονομικά, επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής. Απεργία αύριο σε "Μιμίκο", ΣΥΝΚΟ, "Κελαϊδίτη", ΔΑΡΙΓΚ, Ναυπηγεία Αυλίδος και ΕΑΣ. Δίωρη Πανευβοϊκή στάση εργασίας και πορεία από Ν. Αρτάκη στη Χαλκίδα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του απεσταλμένου μας ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ)

Θέμα χρόνου πλέον χαρακτηρίζεται ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων λευκού κρέατος στην Εύβοια,αφού οι κυβερνητικοί χειρισμοί, που διεκπεραιώνονται μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, σπρώχνουν αυτές τις επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Γκατζή και τον γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας Θ. Παππά,περιόδευσε στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος ΣΥΝΚΟ και ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ,αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία GALENICA.

Αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ΜΙΜΙΚΟΣ, ΣΥΝΚΟ, Κελαϊδίτης, αλλά και στου ΔΑΡΙΓΚ, Ναυπηγεία Αυλίδας και ΕΑΣ,πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και στις 5:30μ.μ. πορεία από τη Νέα Αρτάκη, στη Χαλκίδα.Επίσης, το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει δίωρη Πανευβοϊκή στάση εργασίας.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η ΣΥΝΚΟ.Οπως ανέφερε ο ένας από τους σημερινούς ιδιοκτήτες κ. Μαλιώρος,η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, γιατί η ΑΤΕ αρνείται να τη δανειοδοτήσει. Εκτός αυτού, η ΑΤΕ επιδιώκει να βγάλει σε πλειστηριασμό την επιχείρηση για τα χρέη προηγούμενων ιδιοκτητών. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Νέας Αρτάκης Τ. Χατζηγιαννακέρης,ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα πολιτικό και έκανε λόγο για εξυπηρέτηση από την κυβέρνηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Μιλώντας με τους εργαζόμενους ο Ν. Γκατζής, τόνισε ότι ο κλάδος πρέπει να στηριχτεί ολόπλευρα, με προοπτική το μελλοντικό συνεταιρισμό των ομοειδών επιχειρήσεων. "Ομως - συνέχισε - για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική, όπου η ΑΤΕ θα πρέπει να παίξει έναν καθαρά αναπτυξιακό ρόλο και να απαγκιστρωθεί από την τοκογλυφική πολιτική που ασκεί". Επίσης, κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που, εφαρμόζοντας τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συρρικνώνει την παραγωγική βάση της χώρας. Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονιστούν με τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, δημιουργώντας ένα μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Τέλος, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, καλώντας τους να το στηρίξουν στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

"Πνιγμένη" στα χρέη από τα πανωτόκια είναι η επιχείρηση Κελαϊδίτη.Οπως λέει ο Γ. Δάγκουλας, συνέταιρος του Κελαϊδίτη, "από ένα δισεκατομμύριο 497 εκατομμύρια δραχμές δάνειο που είχαμε πάρει στις αρχές του '90, από την ΑΤΕ, έχουμε δώσει 2 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια δραχμές και χρωστάμε άλλα 6 δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια δραχμές"! Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για περισσότερο από δύο μήνες. Οπως μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου Θ. Χαλαστάρας,"δυσκολευόμαστε που είμαστε απλήρωτοι, αλλά καταλαβαίνουμε ότι πράγματι η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα αυτή την περίοδο". Ο πρόεδρος του σωματείου καταγγέλλει τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη,ο οποίος αν και είχε υποσχεθεί ότι θα παρέμβει, έχει"εξαφανιστεί".

"Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον διευθυντή της φαρμακοβιομηχανίας GALENICA κ. Καλφόπουλο,ο οποίος επισημαίνει ότι για άγνωστο λόγο η κυβέρνηση δε βάζει τα φάρμακα της επιχείρησης στη "λίστα". Αυτή την περίοδο οι 67 εργαζόμενοι της επιχείρησης τίθενται εκ περιτροπής σε διαθεσιμότητα. Μιλώντας με το ΔΣ του σωματείου, ο Ν. Γκατζής επισήμανε ότι η εθνική φαρμακοβιομηχανία χτυπιέται με τις ευλογίες της κυβέρνησης από τις ξένες πολυεθνικές, με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας. Σημείωσε, επίσης, ότι το ΚΚΕ προτείνει τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Φαρμάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ