Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τιμούν το λετονικό απαρχάιντ!

Δήμαρχος και οι προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σύμβουλοι, αποφάσισαν να απονείμουν το χρυσό μετάλλιο στον πρόεδρο της χώρας όπου το 1/3 των κατοίκων έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα

Τον πρόεδρο μιας χώρας, όπου ο ένας στους τρεις κατοίκους της, έχει στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων, θα τιμήσουν ο δήμαρχος Αθήνας και οι προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης. Αποδεικνύοντας τις "δημοκρατικές τους ευαισθησίες", οι "υπερκομματικοί" και "κεντροαριστεροί" της Αθήνας, αποφάσισαν να βραβεύσουν ένα καταπιεστικό καθεστώς που στερεί ακόμα και από το δικαίωμα της ψήφου εκατοντάδες χιλιάδες υπηκόους του.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο - στη συνεδρίασή του την Πέμπτη - την απονομή του "Χρυσού Μεταλλίου Αξίας της πόλεως των Αθηνών" στον πρόεδρο της Λετονίας. O τελευταίος επισκέπτεται την Ελλάδα στις 16 του Μάρτη, προσκεκλημένος από τον Ελληνα ομόλογό του.

Με την απονομή αντιτάχθηκε μόνο η "Συμπαράταξη". Παίρνοντας το λόγο ο δημοτικός σύμβουλός της Στέλιος Λάμπρου,εξέφρασε κατ' αρχήν την αντίθεση του συνδυασμού στην πρακτική της δημοτικής αρχής, να μοιράζει αφειδώς μετάλλια, προφανώς για την καλλιέργεια των δημοσίων σχέσεων του Δ. Αβραμόπουλου.

Στη συνέχεια, επισήμανε το σοβαρό πολιτικό ζήτημα που θα προκύψει με την ενδεχόμενη βράβευση του Λετονού. Διευκρίνισε πως σε αυτήν τη χώρα της Βαλτικής, επικρατεί ένα καθεστώς, τύπου απαρχάιντ. Πως οι ρωσόφωνοι έχουν στερηθεί των πολιτικών τους δικαιωμάτων και δεν έχουν ούτε το δικαίωμα ψήφου. Επιπλέον, πως καταργήθηκαν τα επιδόματα που έπαιρναν οι βετεράνοι του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στους Ναζί κατακτητές και επιδοτούνται πλέον όσοι συνεργάστηκαν με τους φασίστες.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Λετονίας, σε σύνολο 2.458 εκατομμυρίων υπηκόων, οι Λετονοί αποτελούν το 55,5% του πληθυσμού. Οι δε ρωσικής καταγωγής ανέρχονται σε περίπου 800.000, ή αλλιώς το 32,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Πάντως, παρά την αντίδραση της "Συμπαράταξης", σιγήν ιχθύος τήρησαν οι σύμβουλοι όλων των άλλων συνδυασμών και σε πνεύμα "αγαστής συνεργασίας" υπερψήφισαν "στα μουλωχτά" την εισήγηση της δημοτικής αρχής. Και μάλιστα, οι προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υπερψήφισαν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απονομής μεταλλίων ωρύονταν, κατηγορώντας το δήμαρχο για "οικοδόμηση" του προσωπικού του προφίλ, μέσω μεταλλιοδοτήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ