Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράβαση του "όρκου του Ιπποκράτη" και με δικαστική βούλα

Τώρα και με τη δικαστική βούλα (!) γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να εξετάζουν ασθενείς, να εισπράττουν αμοιβή, να διαπράττουν πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα και να μη χάνουν τη δουλιά τους. Αρκεί βέβαια να έχουν παιδιά που σπουδάζουν, σύζυγο και να είναι αναγκαίοι στο νοσοκομείο που διορίστηκαν.

Αυτή είναι η ουσία της 48/1999 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Εκρινε, δηλαδή, το ΣτΕ ότι ο γιατρός ΕΣΥ που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, που εξετάζει ασθενείς επί πληρωμή, φυσικά, θα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται, με αναστολή της πειθαρχικής απόφασης, με την οποία του αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Εκρινε, έτσι, διότι η "διακοπή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος επί εξάμηνου, θα προκαλέσει στην οικογένειά του (σύζυγο και δύο τέκνα, φοιτητές) πρόβλημα βιοπορισμού, αφού, ως ιατρός του ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μοναδικό εισόδημα έχει το μισθό που εισπράττει...".

Η ιστορία έχει ως εξής:

  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) προς τα τέλη του 1997 ανακοίνωσε ότι έχει επιβάλλει ποινές σε γιατρούς - μέλη του που υπηρετούν στο ΕΣΥ γιατί είχαν συλληφθεί να έχουν ιδιωτικό ιατρείο που είναι παράνομο. Ο ΙΣΑ δεν είχε ανακοινώσει τότε ονόματα γιατρών που παρανόμησαν.

Στη συνέχεια η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με εξώδικό της προς τον ΙΣΑ ζήτησε τα ονόματα αυτά. Ο ΙΣΑ με έγγραφό του προς την ΕΙΝΑΠ (10.2.1998) την ενημέρωσε ότι έχει διαγράψει έναν γιατρό και ότι εκκρεμούσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτήσεις δύο ακόμα γιατρών στους οποίους ο ΙΣΑ είχε επιβάλλει ποινές παύσης λόγω του ελευθέριου επαγγέλματος ενώ ήταν γιατροί του ΕΣΥ. (σ.σ.: Ο ΙΣΑ ανέφερε και τα ονόματα των γιατρών και ο "Ρ" τα έχει στην κατοχή του. Πιστεύει όμως ότι η αναφορά των ονομάτων αποπροσανατολίζει από το πρόβλημα της παραοικονομίας και γι' αυτό δεν τα δημοσιεύει, αφού και η ΕΙΝΑΠ που δημοσιοποίησε το θέμα το είχε αφαιρέσει).

  • Η ΕΙΝΑΠ με εξώδικό της ενημέρωσε τον πρώην υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, τονίζοντας ότι κάποιος πρέπει να χρεωθεί αυτή την κατάσταση.

Πριν το εξώδικο της ΕΙΝΑΠ ο Κ. Γείτονας είχε εκδώσει απόφαση με την οποία διόρισε έναν από τους τιμωρηθέντες - που εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο - μέλους συμβουλίου κρίσεως των νοσοκομειακών γιατρών (ΣΚΕΙΟΠΝΙ). Στο εξώδικό της προς τον υπουργό η ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την απορία "αν είναι προσόν η παράνομη άσκηση ιατρικής για το διορισμό σε ΣΚΕΙΟΠΝΙ, διότι αν είναι προσόν και φαίνεται από τις αποφάσεις κ. υπουργέ ότι είναι, να δώσει κατεύθυνση στα μέλη της να πράξουν το ίδιο για να αποκτήσουν κι αυτοί προσόντα".

Η ΕΙΝΑΠ δεν είχε καμιά απάντηση από τον πρώην υπουργό. Πάντως ο Κ. Γείτονας με άλλη απόφασή του έβγαλε από το ΣΚΕΙΟΠΝΙ τον εν λόγω γιατρό.

Ο γιατρός αυτός προσέφυγε στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ κατά της απόφασης του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΙΣΑ και ζητούσε την ακύρωσή της. Το ΣτΕ ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των γιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ