Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εγκαίνια του νέου περιφερειακού ενεργειακού συστήματος

ΤΑΜΠΑ.-

Με μια λιτή τελετή ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα εγκαινίασαν, χτες, τον κεντρικό σταθμό ενός περιφερειακού ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο φιλοδοξεί να επεκταθεί στη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία και στοχεύει να μειώσει το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις συμμετέχουσες χώρες και να αυξήσει τα ενεργειακά τους αποθέματα.

Η τελετή έγινε στην πόλη Τάμπα, όπου έχει κατασκευαστεί ο κεντρικός σταθμός του συστήματος, ο οποίος στοίχισε 229 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 80 εκατομμύρια κατέβαλε η Ιορδανία και τα υπόλοιπα η Αίγυπτος. Οι δύο χώρες συνδέθηκαν, μεταξύ τους, με τέσσερα καλώδια μήκους 13,3 χιλιομέτρων, τα οποία τοποθετήθηκαν στο βυθό του κόλπου της Ακαμπα, που χωρίζει την Αίγυπτο από την Ιορδανία.

Στο περιθώριο της χτεσινής τελετής, οι Μουμπάρακ και Αμπντάλα συζήτησαν και τις τελευταίες εξελίξεις στην "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, το Σάββατο, θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του Αμπντούλ Ιλάχ Κχατίμπ και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση ενόψει της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ