Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Ταραχή" από τη δολοφονία της δικηγόρου

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Ταράχτηκαν τα λιμνάζοντα ύδατα στα οποία έχει πέσει η νεόκοπη ειρηνευτική συμφωνία λίγο πριν χρονίσει, μετά τις απρόσμενες (;) διαστάσεις που λαμβάνει η προχτεσινή δολοφονία της Ρόζμαρι Νέλσον, γνωστής ακτιβίστριας και νομικής μορφής της καθολικής κοινότητας της Βόρειας Ιρλανδίας. Μία δολοφονία που αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για τις καταβαλλόμενες προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση και δολοφονία της Ρ. Νέλσον ανέλαβε μια φιλοβρετανική ένοπλη οργάνωση προτεσταντών, οι "Υπερασπιστές της Ερυθράς Χειρός", που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία. Η τοπική κοινότητα των καθολικών όμως υποψιάζεται ότι υπάρχει ανάμειξη της αστυνομίας, στην οποία υπηρετούν, κατά κύριο λόγο, προτεστάντες. Η ίδια η Νέλσον είχε καταγγείλει επισήμως τον περασμένο Σεπτέμβρη τόσο προς μια αμερικανική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και προς τις αστυνομικές αρχές ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της, κάποιες από τις οποίες προέρχονταν από αξιωματικούς της αστυνομίας του Ολστερ, προκαλώντας έρευνα από την ίδια τη Σκότλαντ Γιαρντ, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη! Οι υποψίες αυτές μπορεί να μην είναι εντελώς αβάσιμες αφού πολλά εξέχοντα στελέχη της καθολικής κοινότητας, ανάμεσά τους και ο ηγέτης του "Σιν Φέιν" Τζέρι Ανταμς,έχουν κάνει ανάλογες καταγγελίες.

Ο αναβρασμός και η οργή που έχει επικρατήσει στην καθολική κοινότητα εξαιτίας αυτών των κατηγοριών προκάλεσε και την αντίδραση εκ μέρους του διευθυντή των αστυνομικών αρχών του Ολστερ σερ Ρόνι Φλάναγκαν,ο οποίος χθες δήλωσε ότι θα οριστούν ανεξάρτητοι αξιωματικοί που θα επιβλέψουν τις έρευνες για τη δολοφονία της Νέλσον. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο Φλάναγκαν επικοινώνησε τόσο με τις βρετανικές αρχές, όσο και με τους επικεφαλής του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) για να μπορέσει να διεξαχθεί μία "ανοιχτή" έρευνα και μάλιστα ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της έρευνας, θα τεθεί ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας.

Παράλληλα η δολοφονία της Νέλσον καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ, το Λευκό Οίκο, τους Βρετανούς και Ιρλανδούς ηγέτες και όλες τις πλευρές που έχουν συνυπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ για τον εορτασμό του Αγίου Πατρικίου. Στο μεταξύ, ο ειδικός εισηγητής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστικών και των δικηγόρων, Πάραμ Κουμαρασουάμι,ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να σχηματίσει μια "ανεξάρτητη και αμερόληπτη" επιτροπή έρευνας για τη δολοφονία της Νέλσον, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχε μεσολαβήσει υπέρ της δικηγόρου, η οποία είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέση μάχης (2001-07-08 00:00:00.0)
Πολεμικός πυρετός (2001-07-07 00:00:00.0)
Οι ταραχές συνεχίζονται (2001-06-23 00:00:00.0)
Υπέρμετρα αισιόδοξος ο Μίτσελ (1999-11-16 00:00:00.0)
Αγωνία... (1998-07-03 00:00:00.0)
Οι Ιρλανδοί είπαν "ναι" στην "Ειρήνευση" (1998-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ