Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ
Μαζικές κινητοποιήσεις κατά του διεθνούς διοικητή

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Χιλιάδες Σερβοβόσνιοι διαδήλωσαν χτες στην Μπάνια Λούκα και σε άλλες τέσσερις πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη απόφαση του διοικητή της διεθνούς κοινότητας να τεθεί η σερβοβοσνιακή πόλη του Μπρτσκο υπό διεθνή κηδεμονία και να θεωρηθεί εφεξής "ουδέτερο έδαφος".

Πολλοί από τους περίπου 7.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της διεθνούς διοίκησης μεταξύ των οποίων: "Το Μπρτσκο είναι σερβική πόλη" "Θάνατος στους κατοχείς". Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Πρόεδρος Πόπλασεν, ο οποίος κάλεσε τους Σέρβους να μην ανεχθούν άλλες ταπεινωτικές ενέργειες. "Είμαστε σε μία κατάσταση που πρέπει να υπερασπίσουμε τους όρους τις Συνθήκης του Ντέιτον από τους ίδιους τους συγγραφείς της... Ζήτω η Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία... Αντίο Κάρλος!" τόνισε σε σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στον ανώτατο διεθνή διοικητή στη Βοσνία, Κάρλος Ουέστεντορπ, ο οποίος είχε αποφασίσει την αποπομπή του από το προεδρικό αξίωμα...

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σημειώνονται λίγες μέρες μετά την πολιτική αναταραχή που ξέσπασε στην Μπάνια Λούκα, με αφορμή την προσπάθεια του Σερβοβόσνιου Προέδρου Νικόλα Πόπλασεν να κινήσει κοινοβουλευτικώς διαδικασία αποπομπής του φιλοδυτικού πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ, με την κατηγορία ότι ο τελευταίος δρα ενάντια στα συμφέροντα της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας. Αμέσως μετά ο διεθνής διοικητής Κάρλος Ουέστεντορπ είχε αποφασίσει την απομάκρυνση του Πόπλασεν από το προεδρικό αξίωμα. Η κυβερνητική κρίση παρατείνεται έως και σήμερα, καθώς ο Πόπλασεν αρνείται να συμμορφωθεί στην απόφαση του διεθνούς διοικητή και να παραιτηθεί του προεδρικού αξιώματος.

Χτες, μέλη της Βουλής των Σερβοβόσνιων συναντήθηκαν σε μία προσπάθεια να βρουν κάποιον τρόπο επίλυσης του προβλήματος που δημιούργησε η απόφαση του Ουέστεντορπ, μια που αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας δεν είναι αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα. Χτες, ο αντιπρόεδρος, Μίρκο Σάροβιτς, που έχει αρνηθεί να διαδεχτεί τον Πόπλασεν στο αξίωμά του, επιχείρησε να άρει το αδιέξοδο, ανακοινώνοντας πως ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Μλάντεν Ιβανιτς θα είναι ο νέος υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του διεθνούς διοικητή, Αλεξάντρα Στιγκλμάγιερ, είπε χτες στο Σαράγεβο πως δε θα γίνει αποδεκτή η υποψηφιότητα Ιβανιτς, παρά μόνο εάν ο Σάροβιτς αναλάβει καθήκοντα Προέδρου και όχι λειτουργώντας εκ μέρους του Πόπλασεν!

Ο Πόπλασεν εκλέχτηκε Πρόεδρος τον περασμένο Σεπτέμβρη, παρά τις προσπάθειες Αμερικανών και Ευρωπαίων να περιθωριοποιήσουν υποψήφιους που αντιδρούν έστω και μερικώς με τη Συνθήκη Ντέιτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ