Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Οι διεθνείς μεσολαβητές πιέζουν τώρα μόνον τους Σέρβους...

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Η απλή διαβεβαίωση των Κοσσοβάρων Αλβανών ανταρτών για υπογραφή της συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται πως... ήταν αυτό που ζητούσαν οι διεθνείς μεσολαβητές, για να αυξήσουν τις πιέσεις τους σε βάρος της σερβικής αντιπροσωπείας. Ωστόσο, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δε φάνηκαν να έχουν και χτες αυτές οι προσπάθειες. Οι Γιουγκοσλάβοι συμφωνούν πως πρέπει να υπογραφεί μια πολιτική συμφωνία στο Παρίσι μόνον που εμμένουν στους δικούς τους όρους. Οι διεθνείς μεσολαβητές, από την πλευρά τους, φαίνονται αδιάλλακτοι και ελάχιστα πρόθυμοι να προβούν έστω και σε συμβολικές τροποποιήσεις του αμερικάνικου σχεδίου.

Υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο "συνθήκης" δεν πρόκειται να τεθεί εξαρχής υπό διαπραγμάτευση, οι διεθνείς μεσολαβητές κατηγόρησαν τη σερβική αντιπροσωπεία για προσπάθειες αναθεώρησης ακόμη και των όσων υποτίθεται πως είχαν συμφωνηθεί στον πρώτο γύρο συνομιλιών στο Ραμπουγέ. "Απέρριψαν τις γραπτές μας παρατηρήσεις. Είπαν ότι είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες τεχνικές αλλαγές... αλλά οι άλλες σημαντικές αντιρρήσεις δεν πρόκειται να συζητηθούν καν", δήλωσε δυτικός διπλωματικός αξιωματούχος. Ωστόσο, αργότερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσε ότι οι μεσολαβητές απέκλεισαν την πιθανότητα να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο, που αριθμεί 82 σελίδες, και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν ορισμένες τεχνικές προσαρμογές.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν κατηγόρησε τη σερβική αντιπροσωπεία για οπισθοχώρηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο και προειδοποίησε το Βελιγράδι ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. "Κάνουν σήμερα πισωγυρίσματα σε ορισμένα θέματα που φαίνεται ότι αποδέχτηκαν στο τέλος των διαπραγματεύσεων στο Ραμπουγιέ και εξακολουθούν να αρνούνται εντελώς πολιτικές και κυρίως στρατιωτικές εγγυήσεις στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε ο Βεντρίν.

Πιέσεις στους Σέρβους άσκησε χτες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος "υπενθύμισε" χτες στην Ουάσιγκτον, πως η εξαπόλυση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της Σερβίας παραμένει πιθανή. "Εάν ο Μιλόσεβιτς δείξει επιθετικότητα, νομίζω κατά την άποψή μας ότι θα έχουμε ελάχιστα περιθώρια... ", είπε χαρακτηριστικά ο Κλίντον.

Πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις πολιτικές διατάξεις του σχεδίου συμφωνίας για το Κόσσοβο, εάν αυτές δε βελτιωθούν με βάση τα αιτήματα της γιουγκοσλαβικής πλευράς. "Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια πολιτική συμφωνία. Αναφέρομαι σε μια πολιτική συμφωνία, αλλά με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα γίνουν αποδεκτές οι τροποποιήσεις που παρουσιάσαμε χτες", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μιλουτίνοβιτς έξω από το Κέντρο Διεθνών Διασκέψεων.

Να σημειωθεί πως στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι συμμετέχει και αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ (!), προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, να συζητήσει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής μιας πιθανής συμφωνίας. Η παρουσία της ομάδας του ΝΑΤΟ (ένας ναύαρχος, ένας στρατηγός και ένας μη στρατιωτικός αξιωματούχος) ίσως δημιουργήσει προβλήματα, καθώς η Γιουγκοσλαβία έχει κατηγορηματικά αποκλείσει οποιοδήποτε ρόλο της Συμμαχίας στην εφαρμογή μιας συμφωνίας για τη σερβική επαρχία.Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, η αντιπροσωπεία της Συμμαχίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο διευθυντής της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων του ΝΑΤΟ Πίτερ Φέιθ, προσκλήθηκε στις συνομιλίες, από τη Γαλλία και τη Βρετανία που συμπροεδρεύουν των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Το περασμένο 24ωρο, οι γιουγκοσλαβικές αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Χασίμ Χάτσι - επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αλβανών Κοσσοβάρων που μετέχουν στις συνομιλίες στο Παρίσι - το οποίο εστάλη στην Ιντερπόλ στη Γαλλία. Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Τανγιούγκ, οι γιουγκοσλαβικές αρχές ζητούν τη σύλληψη και την απέλαση του Χασίμ Χάτσι, 30 ετών, ο οποίος πρέπει να εκτίσει - όπως ισχυρίζεται το Βελιγράδι - ποινή κάθειρξης δέκα ετών που του επιβλήθηκε ερήμην το 1997 με την κατηγορία ότι διέπραξε "πολλές επιθέσεις κατά αστυνομικών". Ο Χάτσι είναι ένα από τα 14 μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου (UCK), κατά των οποίων η Γιουγκοσλαβική Δικαιοσύνη έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης, κατηγορώντας τα ότι έχουν προβεί στο παρελθόν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ