Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Προς δραστική μείωση προσωπικού και δικαιωμάτων

Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, αντέδρασαν χτες οι εργαζόμενοι στις προκλήσεις της εργοδοσίας, που προσβλέπει σε μια συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Δραστική μείωση του προσωπικού, αφαίρεση δικαιωμάτων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων,δρομολογεί η ιταλική διεύθυνση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.Εικοσιτετράωρη απεργία με υψηλά ποσοστά συμμετοχής και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Λυκόβρυση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα σχέδια της εταιρίας και διεκδικώντας υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

Πριν ένα μήνα περίπου η εταιρία εμφάνισε στα σωματεία ένα σχέδιο διμερούς συμφωνίας, στο οποίο προβλέπεται μείωση προσωπικού κατά 285 άτομα σε σύνολο 1.600, με τη μορφή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, "οικειοθελών αποχωρήσεων" και προσωρινής απόλυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο εργαζόμενος αν δεν έχει βρει δουλιά για ένα περίπου χρόνο, θα... επιστρέφει, αλλά με νέα σύμβαση και μειωμένα δικαιώματα.

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι "το προσωπικό εφόσον η οργάνωση το επιτρέπει, μπορεί να μετατρέψει τη σχέση εργασίας σε part time (δηλ. μερική απασχόληση)"! Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία μεικτής τεχνικής επιτροπής, με συμμετοχή των σωματείων που "θα συνεισφέρει με προτάσεις στη δημιουργία ενός ορθολογικότερου συστήματος αμοιβών".

Τα σωματεία απέρριψαν αυτό το σχέδιο και προς το παρόν η εταιρία το έχει"παγώσει". Ωστόσο στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, έθεσε σαν απαραίτητο όρο την κατάργηση των τριετιών και του επιδόματος της 27ετίας. Εμφάνισε ένα νέο "πριμ συμμετοχής" που θα δίνεται εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της εταιρίας, όχι ισομερώς στους εργαζόμενους, αλλά μετά από αξιολόγηση του καθενός απ' την εταιρία, με κριτήρια όπως "καλές εργασιακές σχέσεις, κουλτούρα, αμοιβαία αξιοπιστία, συνέπεια συμπεριφορών...". Τέλος προτείνει αυξήσεις σε περίπτωση μονοετούς σύμβασης εργασίας 1,5% και 8% (σε δόσεις) σε περίπτωση διετούς.

Να σημειώσουμε πως συνολικά ο όμιλος ΑΓΕΤ παρουσίασε επίσημα κέρδη το '98 ύψους 24,371 δισ. δραχμών, από 18,5 δισ. δρχ. που είχε παρουσιάσει το '97. Μόνο η ΑΓΕΤ (χωρίς τις θυγατρικές) είχε το '98 κέρδη 20,8 δισ. δρχ. ενώ το '97 είχε 17 δισ. δραχμές.

Στη συγκέντρωση που έγινε χτες στα κεντρικά γραφεία, μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου Βόλου, Δ. Παπαϊωάννου, ο οποίος κατάγγειλε την αδιάλλακτη στάση της εταιρίας και συμπλήρωσε πως "αυτό που θέλει η εταιρία είναι να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να ανατρέψει το εργασιακό καθεστώς σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης". Καταλήγοντας σημείωσε πως οι εργαζόμενοι δεν παραχωρούν τα κεκτημένα τους.Χαιρετισμό απηύθυναν ο Φ. Σταθόπουλος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Τσιμεντεργατών, ο Α. Φραγκόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Θ. Πατρίκιος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών κατέθεσε το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων στη γενική συνέλευση των μετόχων που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα.Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας κοινή σύσκεψη των σωματείων της ΑΓΕΤ προκειμένου να καθοριστούν μορφές κλιμάκωσης του αγώνα. Στη σύσκεψη θα κληθούν να συμμετέχουν και σωματεία των θυγατρικών της ΑΓΕΤ, αλλά και του ομίλου "Τσιμέντων Χαλκίδας" που ανήκει επίσης στην ιταλική "Κονκρέτουμ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ