Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Κοινή δράση ενάντια στον πόλεμο και το ΝΑΤΟ

Κοινή δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του Προέδρου της ΚΕ του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, για την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Σε πολύ εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στην Πράγα συνάντηση μεταξύ της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας σ. Μιροσλάβ Γκρεμπένιτσεκ κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τσεχία μετά από πρόσκληση του ΚΚ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην έδρα της ΚΕ, ανταλλάχτηκαν οι απόψεις των δύο κομμάτων για τη δράση τους στις χώρες τους αντίστοιχα, ενώ κυριάρχησε η κατάσταση στα Βαλκάνια, μετά την επίθεση των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πρόκειται για την εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, που θέλει να επιβάλλει την κυριαρχία του στον κόσμο, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφοράστους αγώνες που αναπτύσσονται και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τσεχία, ενάντια στον πόλεμο και το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα εκτιμήθηκε από τον Πρόεδρο του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, ο ρόλος που διαδραματίζει το ΚΚΕ στην αντίθεση του ελληνικού λαού στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και στη μεγαλειώδη κινητοποίησή του.

Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Ελισσαίος Βαγενάς,μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, που τη συνοδεύει, προσκλήθηκαν, στη συνέχεια, να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας.

Εκεί, η ΓΓ του ΚΚΕ είχε τη δυνατότητα να αναφερθεί αναλυτικά στο αντιπολεμικό - αντιΝΑΤΟικό κίνημα που αναπτύσσεται και δυναμώνει στη χώρα μας και σημείωσε ότι οι κομμουνιστές από νωρίς είχαν προετοιμάσει το λαό. Εκτενή αναφορά έκανε για τις επιτροπές κατά του πολέμου που δημιουργούνται σε χώρους δουλιάς και στους χώρους της νεολαίας, ιδιαίτερα στην άρνηση των στρατευμένων, στην παρέμβαση των 20 ανώτατων δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατέληξε ότι δημιουργείται μια νέα συνείδηση στο λαό που είναι στο χέρι των κομμουνιστών να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα, να προχωρήσει η πιο πλατιά συσπείρωση του λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και από τους Τσέχους συντρόφους δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το ρόλο των κυβερνήσεων της ΕΕ στον πόλεμο και τη συνευθύνη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο έγκλημα κατά του γιουγκοσλαβικού λαού.

Η κοινή κατάληξη της συζήτησης εκφράστηκε με κοινή δήλωση των δύο επικεφαλής των κομμάτων, η οποία παρουσιάστηκε σε κοινή συνέντευξη που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται αναλυτικά: "Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχίας - Μοραβίας συνδέονται με πολύχρονους δεσμούς παραδοσιακής φιλίας και συνεργασίας, τις οποίες είμαστε έτοιμοι να τις εμβαθύνουμε πολύπλευρα. Τα δύο κόμματα ταυτόχρονα είναι έτοιμα απ' όλες τις πλευρές να συνεισφέρουν στην ισχυροποίηση της συνεργασίας μεταξύ όλων των κομμουνιστικών, εργατικών και άλλων αριστερών και δημοκρατικών κομμάτων και κινημάτων στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο.

Και τα δύο κόμματα θεωρούν πως στη σημερινή στιγμή σημαντικότερο καθήκον όλων όσοι επιδιώκουν την ειρήνη και τη σωτηρία του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι να επιμείνουν στην άμεση παύση της επίθεσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - που υποστηρίζεται κι από τη στάση της ΕΕ - ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Οι βάρβαροι βομβαρδισμοί αντιτίθενται στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, χοντροκομμένα παραβιάζουν τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις αρχές της Τελικής Πράξης της συνδιάσκεψης του Ελσίνκι, κι ακόμα και ό,τι καθορίζεται στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο. Ταυτόχρονα αυτές οι παράνομες ενέργειες του ΝΑΤΟ αποτελούν επικίνδυνη απειλή όχι μόνο για τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία δημιουργεί την πιο μεγάλη ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή στα τελευταία πενήντα χρόνια.

Και τα δύο κόμματα είναι πεπεισμένα πως στη σημερινή κατάσταση υπάρχει πραγματική και ουσιαστική αφετηρία: το σταμάτημα της επίθεσης, η ανάγκη να αναζητηθεί λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει με πολιτικά μέσα. Μια λύση που να διασφαλίζει την αυτονομία του Κοσσόβου, τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων και την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα 54 χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών, ένας νέος κίνδυνος προβάλλει για την ειρήνη. Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, που ανατρέπει το ισχύον διεθνές δίκαιο.

Τα κόμματά μας εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ που νομιμοποιεί τη δράση εκτός των μέχρι τώρα ορίων ευθύνης του και το καθιστά εργαλείο αλλαγής των συνόρων, καταπάτησης της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών και θα εκδηλώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την αντίθεσή τους προς μια τέτοια εξέλιξη, επίσης μαζί με τα άλλα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα και κινήματα, θα αγωνιστούν για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου πολιτικών δυνάμεων, που θα παλέψει για μια δίκαιη και δημοκρατική τάξη πραγμάτων".

Ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την επιρροή του Κόμματος στην κοινωνία και στις κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στον πόλεμο.

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι η στάση του Κόμματος βοηθάει στην αφύπνιση συνειδήσεων και αυτό φαίνεται και από τη διαφοροποίηση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέναντι στον πόλεμο και κυρίως της βάσης τους. Επίσης έκφρασε την αισιοδοξία της ότι η εκτίμηση αυτή του κόσμου θα εκφραστεί και στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφτηκε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας στα γραφεία της στη Βουλή, όπου συναντήθηκε με τον σ. Μ. Ράσντορφ,αντιπρόεδρο του κόμματος και υπεύθυνο για διεθνή ζητήματα, τον σ. Βόιτεχ Φίλιπ,πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και άλλους βουλευτές.

Ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες των 24 βουλευτών του ΚΚ Τσ. - Μ., που κατέχει το 12% του εκλογικού σώματος και για τη δουλιά, που αναπτύσσεται για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αύριο η Αλ. Παπαρήγα, θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚ Τσ. - Μ., στο χωριό Μνιχ, στη νότια Τσεχία, τόπο όπου πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες σκληρές μάχες των παρτιζάνικων τμημάτων με τα στρατεύματα των ναζί το 1945 με τη λήξη του πολέμου. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται για τον γιορτασμό της 9ης Μάη, Μέρας της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ