Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ευθύνες στον Πάγκαλο από τη ΝΔ

Τη Δευτέρα θα καταθέσει το πόρισμά του το ΚΚΕ

Δεν προτείνει η ΝΔ - "σε αυτήν τη φάση" - τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν, παρά το γεγονός ότι καταλογίζει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον Θ. Πάγκαλο για την παράδοση του Κούρδου ηγέτη.

Αυτά δήλωσε χτες ο βουλευτής της και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Οτσαλάν, Χ. Μαρκογιαννάκης,παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες που θα περιέχονται στο πόρισμα που θα καταθέσει η ΝΔ τη Δευτέρα. Η ΝΔ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον πρωθυπουργό αφού γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα για την υπόθεση, ενώ για τον Θ. Πάγκαλο εκτός από τις πολιτικές ευθύνες θεωρεί ότι υπάρχει και ενδεχόμενος δόλος για τους χειρισμούς του. Στον πρώην υπουργό Εξωτερικών καταλογίζεται έμμεσος δόλος για την επιλογή της Κένυας μέρος στο οποίο ο κίνδυνος σύλληψης του Οτσαλάν ήταν μεγάλος. Αμεσος δόλος του καταλογίζεται για τις εντολές του να "πετάξουν έξω" από την πρεσβεία τον Κούρδο ηγέτη, όταν ήταν γνωστό ότι έξω περίμεναν πράκτορες διάφορων δυνάμεων για να τον συλλάβουν. Στον Θ. Πάγκαλο αποδίδονται ευθύνες και για τη μη κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και για την "ταπείνωση της Ελλάδας" με τον προπηλακισμό του Ελληνα πρέσβη κατά τη διάρκεια της αποχώρησης του Οτσαλάν από την πρεσβεία.

Το πόρισμα της ΝΔ δεν καταλογίζει καμμία ευθύνη στον πρώην υπουργό Δ. Τάξης Φ. Πετσάλνικο, ενώ για τον Α. Παπαδόπουλο αποδίδονται ευθύνες απλώς για το ότι προϊσταντο μίας υπηρεσίας (ΕΥΠ) που η ΝΔ θεωρεί ότι ήταν διαλυμένη και δεν έκανε τίποτα για τη σωστή λειτουργία της.

Διευκρινίζοντας την άρνηση σύστασης προανακριτικής "σε αυτή τη φάση", ο Χ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για το μέλλον εάν τελικά αναγκαστεί να μιλήσει και φέρει στοιχεία ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ή εάν προκύψουν νέα στοιχεία από αλλού. Ο βουλευτής είπε ότι από την κυβέρνηση έγινε προσπάθεια να συσκοτιστεί η υπόθεση, αφού δεν κλήθηκαν στην εξεταστική κρίσιμοι μάρτυρες, δε δόθηκαν τα πρακτικά στους βουλευτές και δεν κατέθεσε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ.

Το ΚΚΕ Το ΚΚΕ θα καταθέσει δικό του πόρισμα τη Δευτέρα, καθώς, όπως φάνηκε από τη μέχρι τώρα στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η υπόθεση οδηγείται σε κουκούλωμα και συγκάλυψη.

Οπως τόνιζε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Αχιλ. Κανταρτζής η κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες όπως οι τρεις συντρόφισσες του Οτσαλάν, ενώ κάλυψε και την άρνηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ να καταθέσει με την επίκληση του "εθνικού απορρήτου". Ο πρώην διοικητής είχε κρίσιμο ρόλο στην υπόθεση ενεργώντας με άνωθεν εντολές από τους κυβερνητικούς προϊσταμένους. Επίσης απέκλεισαν τον Κύπριο Αριστείδου, ενώ δεν έδωσαν στην Επιτροπή τα έγγραφα της ΕΥΠ και του υπουργείου Εξωτερικών που αφορούσαν στους χειρισμούς της υπόθεσης.

Το ΚΚΕ εκτιμά, και αυτό θα καταγράφεται στο πόρισμά του, ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και οι όλοι χειρισμοί της υπόθεσης οδήγησαν τελικά στην παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ