Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
9 Μάη: Δεν ξεχνούμε!

Εκδηλώσεις τιμής, μνήμης, νίκης και αγώνα με πορεία και αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ αύριο Κυριακή 9 Μάη

Πορεία προς το μνημείο των δολοφονημένων εργατών του 1936 και στη συνέχεια το μνημείο του Γ. Τσαρούχα στην Ευαγγελίστρια στις 9.30 το πρωί της Κυριακής 9 Μάη και μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς στις 7.30 μ.μ., την ίδια μέρα, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ.

Αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική. Να απεμπλακεί η χώρα από το βρώμικο πόλεμο. Καμία διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Η πορεία για το μνημείο των δολοφονημένων εργατών του 1936 θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί μπροστά από τα Γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ (Εγνατία 69).

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΘ επισημαίνει:

"9 του Μάη 1936 - 1945 - 1999. Δεν ξεχνούμε.

Μέρα Τιμής - Μνήμης - Νίκης - Αγώνα

9 του Μάη 1945. Πενήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου.

9 του Μάη 1945. Είναι η μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών κατά του χιτλεροφασιστικού άξονα. Για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης είναι και η μέρα της Εθνικής Αντίστασης.

9 του Μάη 1936. Για τους εργάτες της Θεσσαλονίκης, για την Εργατική Τάξη της Ελλάδας έχει καταγραφεί και σαν μέρα μνήμης και τιμής με το αίμα των απεργών εργατών, που δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση του Μεταξά.

9 του Μάη 1968. Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια της χούντας, μετά από βασανιστήρια ο Γ. Τσαρούχας, στέλεχος του ΚΚΕ και του αντιδικτατορικού κινήματος.

Τα τέσσερα αυτά ιστορικά γεγονότα της 9 Μάη, ανεξάρτητα από την παγκόσμια ή την πανελλαδική ή τοπική εμβέλεια και σημασία, προσφέρουν το καθένα τη συμβολή του, για να διαμορφωθεί το δραματικά επίκαιρο μήνυμα προς τους λαούς, σήμερα:

Ο ιμπεριαλισμός γεννά το φασισμό, επιβάλλει στρατοκρατορικές κ. ά. δικτατορίες, καλλιεργεί τον εθνικισμό, διαιρεί λαούς, διαμελίζει κράτη ανεξάρτητα.

Ιμπεριαλισμός σημαίνει πόλεμος, καθώς η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για το μοίρασμα του κόσμου οδηγεί στην ένοπλη σύγκρουση. Για τους εργαζόμενους λοιπόν, και για τους λαούς που θέλουν την ειρήνη, τη συνεργασία μεταξύ τους και τη φιλία ένας δρόμος υπάρχει:

Να ξεσηκωθούμε. Οχι στη μοιρολατρία. Ενας είναι ο εχθρός, ο Ιμπεριαλισμός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ