Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕ
Απόφαση υπέρ των σχολαρχών

Οι σπουδαστές των σχολών τους δεν μπορούν να μεταγράφονται σε δημόσια ΙΕΚ!

Δεν μπορούν να γίνονται μετεγγραφές σπουδαστών από τα ιδιωτικά στα δημόσια ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης), σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)! Η απόφαση αυτή είναι πλήγμα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, ενώ οι "σχολάρχες", οι οποίοι προσέφυγαν μαζικά στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν πλήρως.

Το ΣτΕ με τις υπ' αριθμό 1780 - 1781/1999 αποφάσεις του έκανε δεκτές τις αιτήσεις των ιδιοκτητών ΙΕΚ και ακύρωσε υπουργική απόφαση του 1994, στην οποία καθοριζόταν λεπτομερειακά ο τρόπος μετεγγραφής από τα ιδιωτικά στα δημόσια ΙΕΚ (δικαιολογητικά, προϋποθέσεις, διαδικασία κλπ.).

Ουσιαστικά, στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι στο θέμα των μετεγγραφών υπάρχει κενό νόμου, και αυτό γιατί στο νόμο του 1992 για την ίδρυση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δεν υπάρχει ρητή αναφορά για μετεγγραφές. Ετσι, κατά το δικαστήριο η υπουργική απόφαση "στερείται κύρους" και εκδόθηκε "καθ' υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης" και επομένως θα πρέπει να καταργηθεί. Ωστόσο, η βαθύτερη ουσία είναι ότι μπαίνει φραγμός στις μετεγγραφές σ' ένα - έστω και μικρό - αριθμό σπουδαστών των ιδιωτικών ΙΕΚ που μπορούσαν να μετεγγραφούν στα δημόσια ΙΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ