Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ακόμα ετοιμάζονται τα νέα σχολικά βιβλία

Συνεχίζοντας τις προεκλογικού τύπου δημαγωγικές εξαγγελίες το υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Μάη σεμινάριο για στελέχη της εκπαίδευσης για τα "Νέα Σχολικά Βιβλία". Είχε προηγηθεί η συνέντευξη της ηγεσίας του υπουργείου για το πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών αιθουσών, στο οποίο παρουσιάστηκαν φιλόδοξα πλάνα ανέγερσης αιθουσών, στον αριθμό των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιλαμβάνονται μόνο αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και βοηθητικοί χώροι, γραφεία κλπ.

Οπως προέκυψε από το σεμινάριο, που παρακολούθησαν 500 στελέχη της εκπαίδευσης, τα 37 πολυδιαφημισμένα νέα βιβλία του ενιαίου λυκείου δεν είναι ακόμα έτοιμα. Σύμφωνα με τον κατάλογο του ίδιου του υπουργείου Παιδείας, 23 βιβλία έχουν σταλεί στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων για εκτύπωση και αποστολή στα σχολεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δεν έχουν καν παραδοθεί στον Οργανισμό (πρέπει να παραδοθούν μέχρι 30 Μάη), δίνοντας έτσι μια πρώτη εικόνα των προϋποθέσεων, με τις οποίες θα ξεκινήσει η επόμενη χρονιά. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Χρ. Τσολάκης είχε παραιτηθεί, κάνοντας σοβαρές καταγγελίες, όπως ότι "αναγκαζόμαστε, πιεζόμενοι από τους ταχύτατους ρυθμούς της μεταρρύθμισης, να εκδίδουμε βιβλία που δεν είναι τα ενδεδειγμένα. Και πώς να είναι, όταν οι ημερομηνίες και οι ρυθμοί συγγραφής τους καταντούν απάνθρωποι και για τους συγγραφείς και για τις κριτικές επιτροπές και για μας; Και όμως τα βιβλία αυτά, τα κατώτερα των δυνατοτήτων μας, εισάγονται, στην εκπαίδευση για να μας εκθέτουν εσαεί", ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του.

Από την πλευρά του, χαιρετίζοντας τις εργασίες, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο "ενιαίο πλαίσιο προγράμματος σπουδών", που, όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη, για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για προσπάθεια που "θα πάρει πάρα πολλά χρόνια". "Να αρχίσουμε και μετά να αναπτυχθεί ένας διάλογος μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα για το πώς κάθε χρόνο θα βελτιώνεται το πρόγραμμα σπουδών", είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Παιδείας συνδύασε επίσης το "πολλαπλό βιβλίο" με τη δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών, λέγοντας ότι"μέχρι τα τέλη αυτού του έτους θα έχουμε 500 σχολικές βιβλιοθήκες". Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην επιτροπή του υπουργείου, που μελετά την οικονομική και μορφωτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και "δεσμεύτηκε" ότι το πόρισμα της επιτροπής αυτής θα τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι και θα συζητηθεί στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ