Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι μου θυμίζουν;

Βλέποντας τα πράγματα όπως τραγικά και επικίνδυνα εξελίσσονται σήμερα στο Κόσσοβο, βλέποντας την καταστροφική ροή τους, που ανατρέπει τις εποχές και τις επαναφέρει σαν ένα κακέκτυπο φωτοαντίγραφο, σκέφτομαι βασανιστικά τι μου θυμίζουν και με πιάνει σύγκρυο.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις του UCK τώρα που εισέβαλαν οι "ειρηνευτικές δυνάμεις" του ΝΑΤΟ, ακουμπώντας σε ισχυρές πλάτες, πήραν το πάνω χέρι.

Καθημερινό και αυξανόμενο πλέον φαινόμενο είναι τα κρούσματα βίας, η ληστρική και ανεξέλεγκτη δράση και οι εγκληματικές τους πράξεις.

Οι συμμορίες των αλβανοφώνων - συνεπικουρούμενες από τους ΝΑΤΟικούς "ειρηνιστές" - κυριολεκτικά αλωνίζουν και ξεσπούν πάνω σε αθώους Σέρβους πολίτες, πυρπολούν τα σπίτια τους, τους δολοφονούν και τους εξαναγκάζουν σε φυγή από την ίδια τους τη χώρα. Και το τρομερό είναι, πως είναι ακόμα η αρχή. Θα επακολουθήσουν και χειρότερα.

Βλέποντας το θλιβερό αυτό φαινόμενο και ανατρέχοντας - χωρίς να το θέλω - σε περασμένες εποχές, παιδί ακόμα, αναθυμούμαι.

Ετσι και τότε πριν από 55 περίπου χρόνια εισέβαλαν στη χώρα μας μετά φανών και λαμπάδων, με παράτες και φλάμπουρα, υπό συμμαχική μορφή, "ειρηνοφόρα" τα ίδια όπως και σήμερα - τι σύμπτωση! - στρατεύματα Αγγλων και αργότερα Αμερικανών νεοκατακτητών.

Και τότε αντί να ησυχάσει και να ηρεμήσει ο τόπος, αντί να επακολουθήσει η πολυπόθητη ειρήνη ύστερα από τη μακρόσυρτη νύχτα του πολέμου, αντί οι αγωνιστές, αυτοί που πολέμησαν να διώξουν το φασισμό, αυτοί που αγωνίστηκαν στις συνοικίες και τις γειτονιές να μην περάσει η επιστράτευση, να σταθεί στα πόδια του ο κόσμος και να μην πεθάνει από την πείνα, αυτοί που πολέμησαν για την ανεξαρτησία και τη λευτεριά της πατρίδας, να δικαιωθούν και να αναπαυτούν στις δάφνες της κυνηγιούντεαι και καταδιώκονται από τις ίδιες τις συμμαχικές δυνάμεις.

Και τότε άρχισε η ΕΑΜοκάθαρση. Και τότε επακολούθησε το μεγάλο μακελειό. Και τότε είδαμε τα σπίτια μας να σωριάζονται σε ερείπια από τις ερπύστριες και τους βομβαρδισμούς των μεγάλων μας συμμάχων. Και τότε είδαμε τους απόντες από τους αγώνες του λαού για τη λευτεριά, τους χαφιέδες και τους καταδότες, τους δοσίλογους, τους ταγματασφαλίτες και προσκυνημένους να σηκώνουν απειλητικά το κεφάλι.

Οι συμμορίες των Σούρληδων, των Μαγγανάδων και των Τσαούς Αντών - υπό την προστασία και ίσως καθοδήγηση των συμμάχων - αλωνίζουν και κατατρομοκρατούν την επαρχία. Δολοφονούν τους αγωνιστές, βιάζουν τις γυναίκες και ξεπουλούν τα παιδιά τους, εξαναγκάζουν τις φαμίλιες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάρουν τους δρόμους - καλή ώρα - της εσωτερικής προσφυγιάς.

Τα στρατοδικεία σε βάρος των αγωνιστών στην ημερήσια διάταξη. Οι φυλακές και τα μπουντρούμια γεμίζουν. Οι αγωνιστές στήνονται κατά δεκάδες στον τοίχο, βασανιστήρια, εξευτελισμοί, ταπεινώσεις, χαρτιά κοινωνικών φρονημάτων, υπογραφές μετανοίας.

Μακρόνησος, Γιούρα, Ικαρία, Τρίκερι, Αϊ - Στράτης κ.ά. Αναμορφωτήρια ψυχών και ιδεών, είναι η ανταμοιβή των αγωνιστών από τους "ειρηνοποιούς" νεοκατακτητές συμμάχους.

Βλέπω τα πράγματα όπως τραγικά και επικίνδυνα εξελίσσονται σήμερα στο Κόσσοβο κι αναρωτιέμαι: Τι μου θυμίζουν;

Τι μου θυμίζουν; Τα ίδια ακριβώς που περάσαμε κι εμείς πριν από τόσα χρόνια από τους εκφραστές της "νέας τάξης πραγμάτων" και τα τσιράκια τους.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ