Κυριακή 25 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιόσκα Φίσερ

Ωστε, εξοχότατε υπουργέ Εξωτερικών της Γερμανίας, βρεθήκατε την Πέμπτη στην Τουρκία, για τη "σύσφιγξη σχέσεων" Βόννης και Βρυξελλών με την Αγκυρα. Η σύμπτωση το ήθελε μια ημέρα πριν φθάσετε, οι τουρκικές αρχές να έχουν "συλλάβει" - σε μια ακόμη πράξη διεθνούς πειρατείας - έναν άνθρωπο με καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη χώρα σας: τον Τσεβάτ Σοϊσάλ, που η Αγκυρα χαρακτήρισε "υπ' αριθμόν δύο" του ΡΚΚ.

Αραγε, κύριε Φίσερ, η ειρωνεία σάς διέφυγε; "Η Τουρκία", είπατε, "έχει κάθε δικαίωμα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία". Μιλήσατε για "ανθρώπινα δικαιώματα". Η αναβάθμιση των οποίων ανυπερθέτως θα "οδηγήσει στην ένταξη" της Τουρκίας στην ΕΕ, που, όπως ασφαλώς διαβεβαιώσατε, δεν αποτελεί "χριστιανικό κλαμπ" (που έλεγε κι ο Γιλμάζ).

"Ανθρώπινα δικαιώματα", υπουργέ; Συμπεριλαμβάνετε σ' αυτά, άραγε, αυτά των κατοίκων των 4.000 χωριών που ο τουρκικός στρατός έχει κατακάψει - μόνο από το 1991; Των 37.000 νεκρών του κουρδικού πολέμου - κυρίως Κούρδους; Των 9.000 πολιτικών κρατουμένων που σαπίζουν στα μπουντρούμια - επειδή η άποψή τους δεν ταίριαζε μ' αυτές των στρατηγών; Η σας διαφεύγουν αυτές οι... λεπτομέρειες;

Πάντως, κύριε Φίσερ, όσον αφορά τον Οτσαλάν κάνατε μια... τολμηρή τοποθέτηση. Ταχθήκατε κατά της "θανατικής ποινής". Ξεχάσατε βέβαια ότι μέχρι να φθάσει η ιστορία ως εκεί, η CIA κι η ΜΙΤ είχαν ασελγήσει επί του πτώματος του διεθνούς δικαίου, κι η "δημοκρατική" Ευρώπη είχε αρνηθεί άσυλο, που όφειλε να δώσει σε οποιονδήποτε διωκόμενο. Εκτός αν συμμερίζεστε την άποψη ότι "δεν υπάρχει Κουρδικό", του κυρίου Ιρτεμτσελίκ.

Ας μην ανησυχεί η εξοχότητά σας, υπουργέ. Το "καθήκον" σας το κάνατε. Οχι μόνον προωθήσατε τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αλλά κερδίσατε και πόντους στα συμβόλαια για την αξιοποίηση της "μεγάλης τουρκικής αγοράς". Οι υπόλοιποι θα"πρασινίσουν" απ' το κακό τους.

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ