Κυριακή 25 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα βήματα της Σωτηρίας

Την Τετάρτη 28 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγωνίστρια που δολοφονήθηκε 19 χρόνια πριν

Θα είναι όλοι εκεί. Στην πύλη της ΕΤΜΑ, όπως κάθε χρόνο, πιστοί στο ραντεβού τους για να τιμήσουν την Κνίτισσα αγωνίστρια Σωτηρία Βασιλακοπούλου,που δολοφονήθηκε 19 χρόνια πριν. "Στα βήματα της Σωτηρίας, συνεχίζουμε με δράση, συσπείρωση, ενίσχυση της ταξικής πάλης",δηλώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής - Πειραιά και Νήσων, που μαζί με την Ομοσπονδία Ιματισμού- Δέρματος και το Σύλλογο Φοιτητών Παντείου διοργανώνουν την Τετάρτη 28 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα,την εκδήλωση τιμής στην αγωνίστρια, στο σημείο όπου το 1980 δολοφονήθηκε. Κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση απευθύνει το ΚΣ της ΚΝΕ.

Ηταν 28 Ιούλη 1980,παραμονή της πανεργατικής απεργίας και συγκέντρωσης στην Αθήνα. Στις 2.30 το μεσημέρι από την πύλη της ΕΤΜΑ σχολούσε η απογευματινή βάρδια. Εκεί βρίσκονταν φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, που μοίραζαν ανακοινώσεις, καλώντας τους εργάτες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία. Ανάμεσά τους και η φοιτήτρια της Παντείου Σωτηρία Βασιλακοπούλου, που μαζί με τους συντρόφους της καλούσαν τους εργάτες να μη σκύψουν το κεφάλι, να συμμετάσχουν στην απεργία και να δώσουν έτσι απάντηση στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Μάταιες οι προσπάθειες της εργοδοσίας να εμποδίσει τους εργάτες να έρθουν σε επαφή με τους κομμουνιστές. Ξαφνικά, ο οδηγός του πούλμαν Μ. Χαρίτος αναπτύσσει ταχύτητα πάνω στη στροφή. Εκείνη τη στιγμή, η Σωτηρία απλώνει τελευταία φορά το χέρι με την ανακοίνωση. Το πούλμαν πέρασε από πάνω της. Η πικέτα, τα γυαλιά της και λίγα λουλούδια απέμειναν στη ματωμένη άσφαλτο. Ηταν μόνο 21 χρόνων.

Σε λιγότερο από μισή ώρα έξω από το εργοστάσιο διοργανώνεται συγκέντρωση. Παράλληλα, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται, για να αποδειχτεί πως επρόκειτο για ένα "τροχαίο ατύχημα". Ο φυσικός αυτουργός παραπέμφθηκε για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας", δικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση και την εξαγοράζει προς 200 δραχμές τη μέρα. Η είδηση της δολοφονίας της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου είχε φτάσει σε όλη την Ελλάδα. Η διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Αττικής και η Εργοστασιακή Επιτροπή Εργαζομένων στην ΕΤΜΑ κήρυξαν απεργία. Στις 9 το βράδυ τα ΜΑΤ χτύπησαν άγρια τους εργάτες. Η συμμετοχή στην απεργία της επόμενης μέρας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Στην κηδεία της, χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές την αποχαιρέτησαν με την υπόσχεση: "Θα ζεις μέσα από τους αγώνες μας".

"Είναι μαζί μας"

"19 χρόνια μετά συνεχίζουμε να είμαστε εδώ. Στον αταλάντευτο δρόμο του αγώνα η Σωτηρία Βασιλακοπούλου βάδισε και έδωσε την ίδια της τη ζωή έξω από την πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ, πιστή στα ίδια ιδανικά". Αυτό τονίζει το ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωση, με αφορμή τα 19 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας.

"19 χρόνια μετά και η ζωή των νέων περνά μέσα απ' τις συμπληγάδες του "εκσυγχρονισμού, ασφυκτιά, συνθλίβεται μέσα στα στενά καλούπια του "ευρωπαϊκού" οράματος, της φτώχειας, της δυστυχίας, του πολέμου, της προσφυγιάς. Μια σειρά από κατακτήσεις της εργατικής τάξης, κερδισμένες με αγώνες, αίμα και ιδρώτα αφαιρούνται βίαια", τονίζει το ΚΣ. "Βασική επιδίωξη του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του να διαμορφωθεί ένα φτηνό, μισοειδικευμένο, μισοαπασχολούμενο εργατικό δυναμικό, εύκολα εκμεταλλεύσιμο, απαραίτητο γρανάζι στη μηχανή πολλαπλασιασμού των κερδών τους.

Εχουν ωστόσο το θράσος να μας ζητούν να συμβιβαστούμε μ' αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή, με δικαιώματα".

"Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα μια επιλογή έχουμε: Να παλέψουμε ενωμένοι, άρα όχι νικημένοι ενάντια στην επίθεση που εξαπολύεται εναντίον μας. Να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας. Να βάλλουμε στο περιθώριο της συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες της υποταγής και του συμβιβασμού. Να υψώσουμε τις φωνές και τις γροθιές μας ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις στους λαούς που τολμούν να σηκώσουν κεφάλι στους σύγχρονους τυράννους. Να αγωνιστούμε μαζί με όλο το λαό, με όλους τους λαούς του κόσμου, για πρόοδο, ειρήνη, δημιουργία. Να πορευτούμε μαζί με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ στον όμορφο αγώνα για το δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, το σοσιαλισμό.

Σ' αυτόν τον αγώνα, σ' αυτούς που έγιναν αλλά και σ' αυτούς που θα ξεσπάσουν, ξέρουμε ότι είχαμε, έχουμε και θα έχουμε μαζί μας τη συντρόφισσά μας Σωτηρία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αγώνες τιμάμε τη θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου (2013-07-24 00:00:00.0)
Σήμερα τιμάμε την Σωτηρία (2009-07-28 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε στο δρόμο της ανατροπής (2005-07-28 00:00:00.0)
Είναι στις καρδιές και στους αγώνες μας (2003-07-26 00:00:00.0)
Τιμάμε την Σωτηρία και συνεχίζουμε στα βήματά της (2000-07-26 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η εκδήλωση για την Σωτηρία (1996-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ