Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Τα προβλήματα δεν καταλαβαίνουν από καλοκαίρι

Καλοκαίρι πλέον και στην Πολωνία, με πότε υψηλές και πότε χαμηλές θερμοκρασίες και με τον τέως πρόεδρο Βαλέσα να ξεκουράζεται, ύστερα από τη δημιουργία πολιτικής ομάδας υποστήριξής του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Τόπος ξεκούρασης: η νήσος Σεϋχέλλες, ένα - σύμφωνα με τις δηλώσεις του - καθόλου ευχάριστο μέρος για ξεκούραση, που το προτίμησε γιατί η γυναίκα του ήθελε να πάνε εκεί.

Σε διακοπές τον Αύγουστο και η Βουλή και η Γερουσία μαζί με πολλούς υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Η πολιτική ζωή όμως δεν κάνει διακοπή και συνεχίζεται με τα ακανθώδη προβλήματα οικονομικού χαραχτήρα που φτάνουν μέχρι συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, έντονες διαμαρτυρίες, απεργίες και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Οι αγρότες ζητούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους από την κυβέρνηση και βρίσκονται σε επίθεση με τις κρατικές (ελάχιστες) και ιδιωτικές εταιρίες. Οι νοσοκόμες ζητούν αύξηση των αποδοχών τους όπως και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Οι ανθρακωρύχοι περιμένουν τις κυβερνητικές αναγγελθείσες αποζημιώσεις, ύστερα από την απόλυσή τους.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια νέας φορολογίας, αφού πρώτα ανήγγειλε τη μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων. Αν και ακόμα δεν έγινε κανένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για μεγάλη μείωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και ελαχιστότατη μείωση της φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων. Φυσικά η νέα φορολογία, αν γίνει, θα είναι σε βάρος των μη εχόντων και κατεχόντων, όπως και οι τελευταίες αυξήσεις στα καύσιμα και στα ενοίκια.

Κατακρίνεται η κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και από κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, άσχετα αν διαρκώς μειώνεται η δημοτικότητά της και η ενωμένη αριστερά υπερτερεί κατά 15 μονάδες ύστερα από την τελευταία δημοσκόπηση και χάνει τις "βουλευτικές εκλογές" αν γίνονταν σήμερα.

Γενικότερα, στους οικονομικούς κύκλους επικρατεί δυσφορία, ανησυχία και απαισιοδοξία για την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας.

Οι αντιθέσεις στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ή και άλλα κόμματα δε σημαίνουν και αντιθέσεις στην εξωτερική πολιτική μια και όλοι συμφωνούν στη συνέχιση της πολιτικής, όπως ορίζει και καθορίζει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντιθέσεις, όμως, υπάρχουν μεταξύ των δυτικών δυνάμεων για την κατοχύρωση των συμφερόντων τους στις διάφορες επενδύσεις και στον εφοδιασμό με πολεμικό υλικό και όπλα του πολωνικού στρατού σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές.

Η επίσκεψη του Γάλλου Πρωθυπουργού Ζοσπέν, τις τελευταίες μέρες, κατά κύριο λόγο είχε σκοπό την πώληση γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Μιράζ (τελευταίου τύπου) με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, και τη λογική συμπαράσταση για τη γρηγορότερη είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Πολωνίας.

Ξένοι και ντόπιοι παρατηρητές, όμως, υποστηρίζουν πως η Πολωνία, παρ' όλες τις πιέσεις και της Αγγλίας, της Γερμανίας, Ιταλίας, Σουηδίας θα αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη από την Αμερική, τα γνωστά "Φάντομ", μια και η Αμερική έχει το προβάδισμα στην πολιτική και οικονομική ζωή της Πολωνίας.

Κάποια... ασυνήθιστα νέα

Στην αρχή της ανταπόκρισης είπαμε ότι είναι καλοκαίρι. Ας δώσουμε, λοιπόν, και κάτι άλλο από τα συνήθη νέα...

- Η πολωνική Βουλή, τις τελευταίες μέρες, ασχολήθηκε και με την κατάργηση (ξήλωμα) των ξένων επιγραφών στα εμπορικά καταστήματα, στην κατοχύρωση της πολωνικής γλώσσας, στη μετάφραση στην πολωνική γλώσσα όλων των ξένων προϊόντων που πωλούνται. Στην Πολωνία έτσι π. χ. τα πωλούμενα τσιγάρα CAMEL θα πρέπει να μεταφράζονται σε... γκαμήλα (στα πολωνικά, βέβαια). Το γέλιο ήταν πολύ. Η ζωή θα επιβάλει τη δική της κατάσταση.

- Τελευταία κρατική επιχείρηση στην πόλη Ζάμπζε, που είχε στην κατοχή της εκατοντάδες σπίτια, όπου κατοικούσαν εργαζόμενοί της, τα πούλησε σε ιδιωτική εταιρία με τιμές 50 ζλοτ (13 δολάρια περίπου) το τετραγωνικό μέτρο. Η εταιρία που τα αγόρασε ζητά να τα αγοράσουν οι εργαζόμενοι (μια και θα αυξήσει το ενοίκιο ή θα τα πουλήσει, σύμφωνα με τον νόμο) με τιμή 600 ζλοτ το τετραγωνικό μέτρο (δηλαδή, πάνω από 140 δολ. ).

- Εδώ και μερικές μέρες κυριαρχεί στον τουρισμό το σκάνδαλο του τουριστικού γραφείου "Αλπίνα". Οι υπεύθυνοι αυτού του πολωνικού τουριστικού γραφείου άφησαν πάνω από 1.500 Πολωνούς τουρίστες στο εξωτερικό στην τύχη τους. Οι ξενοδόχοι π. χ. στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα τους έβγαλαν από τα ξενοδοχεία μια και το γραφείο "Αλπίνα" δεν κατέβαλε τα έξοδα της παραμονής τους. Εδώ φαίνεται καθαρά η μεγάλη κλοπή που έγινε από τη διεύθυνση της "Αλπίνα". Το υπουργείο των Εξωτερικών της Πολωνίας διέθεσε αεροπλάνα για την επάνοδό τους στην Πολωνία, καθώς και λεωφορεία. Σιγά, σιγά επανακάμπτουν οι Πολωνοί τουρίστες αυτού του τουριστικού γραφείου, με μειωμένη φυσικά την παραμονή τους στο εξωτερικό και με χαμένα τα χρήματά τους. Επενέβη η εισαγγελία και η αστυνομία, προβλέπονται όμως ελάχιστες αποζημιώσεις. Παράλληλα, έχασαν και τα χρήματά τους και τις διακοπές τους και πολλές άλλες εκατοντάδες Πολωνών που είχαν προπληρώσει και προγραμματίσει τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο εξωτερικό, ύστερα από το κλείσιμο του τουριστικού γραφείου "Αλπίνα" και την αναγγελία αναστολής των εργασιών του σ' όλη την Πολωνία.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ