Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διώξεις των πολιτών της πρώην ΓΛΔ

Το "κυνήγι μαγισσών" των πρώην στελεχών του SED, αλλά και της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας συνεχίζεται με αβυσσαλέο μίσος και μανία, ενώ τις περισσότερες φορές οι πολύκροτες δίκες των ηγετικών στελεχών αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του Συντάγματος, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πλέον εξόφθαλμη περίπτωση είναι η δίκη του τελευταίου Προέδρου της ΓΛΔ, και τελευταίου Γενικού Γραμματέα του SED, Εγκον Κρεντζ,που άρχισε το Νοέμβρη του 1995 και τελείωσε τον Αύγουστο του 1997 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Βερολίνου. Συγκατηγορούμενοι του Κρεντζ ήταν και άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του SED που αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες για "αδικήματα και αξιόποινες πράξεις" που συνέβησαν στα κοινά σύνορα, ανάμεσα στα δύο γερμανικά κράτη. Η δίκη ερχόταν σε αντίθεση με τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο ακόμα και με τη συνθήκη Ενωσης ανάμεσα στις δύο δημοκρατίες, τη ΓΛΔ, αλλά και σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Μολαταύτα, η ανάγκη ικανοποίησης του αισθήματος της μανίας για το κυνήγι των φαντασμάτων, οδήγησε τότε στην ακύρωση του άρθρου 103 του Συντάγματος, όπου προέβλεπε ανάμεσα στα άλλα ότι "μία πράξη είναι τιμωρητέα, μόνο όταν η πράξη αυτή ήταν αξιόποινη - βάσει νόμου - πριν ακόμα διαπραχθεί". Φυσικά ποτέ δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι τα σύνορα της ΓΛΔ αποτελούσαν και σύνορα των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζονται οι διώξεις

Η Εισαγγελία πρότεινε τη φυλάκιση 11 χρόνων για τον Κρεντζ και τελικά το ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου στις 25 Αυγούστου του 1997 τον καταδίκασε σε 6,5 χρόνια φυλάκισης. Τόσο ο Κρεντζ όσο και η Εισαγγελία έκαναν αμέσως έφεση, ο Κρεντζ για το άδικο της ποινής και η Εισαγγελία προσέβαλε τη δικαστική απόφαση, θεωρώντας την ποινή πολύ μικρή. Φυσικά, η έφεση της Εισαγγελίας έγινε δεκτή, αφού στις 11/2/1999 ανακοινώθηκε από τη Γενική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, του 5ου τμήματος του Γενικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ότι την κάνει δεκτή. Ενώ παράλληλα μέμφεται τοδικαστήριο του Βερολίνου ότι παρουσίασε όλα τα στοιχεία για τον Εγκον Κρεντζ από λάθος οπτική γωνία, μην παρουσιάζοντας όλη την αλήθεια και τονίζοντας ότι "ο Εγκον Κρεντζ από το 1983 είχε σχεδόν την ίδια ευθύνη που είχε ο Εριχ Χόνεκερ,όντας υπεύθυνος του τμήματος για θέματα ασφαλείας. Ηταν, ο ένοχος πίσω από τους ενόχους σε πολύ υψηλό επίπεδο"!

Η "πραγματική του ενοχή" ουσιαστικά είναι η θέση που κατείχε στον κομματικό και κρατικό μηχανισμό της ΓΛΔ και γι' αυτό το λόγο πρέπει να τιμωρηθεί. Οπως και η ογδοντάχρονη - πλέον - γνωστή νομικός και πρώην δικαστής της ΓΛΔ Ιρμγκαρντ Γεντρέτζκι - Αϊζερμαν,έπρεπε να αρχίσει να εκτίει την τετράχρονη ποινή της στις 5/7/1999, στις φυλακές της Λειψίας. Το "έγκλημα" για το οποίο κατηγορείται η Γεντρέτζκι είναι ότι ως δικαστής, στις αρχές της δεκαετίας του '50 - σχεδόν 50 χρόνια πριν - δίκαζε σε αναθεωρητικό δικαστήριο της ΓΛΔ - σύμφωνα με το πνεύμα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης (συμμαχικό γνωμοδοτικό συμβούλιο Νο 10, εντολή 38) και μιας διαταγής Νο 20 της Σοβιετικής Στρατιωτικής Διοίκησης στη Γερμανία - εγκληματίες πολέμου, υπαίτιους για πολλούς φόνους κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας!

Εντούτοις, μετά από μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης από το εσωτερικό και το εξωτερικό και λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, αναγκάστηκαν οι νομικοί κύκλοι της πολιτείας της Σαξονίας να αποφασίσουν τη μη εκτέλεση του εγκλεισμού της σε φυλακές. Αλλά η απόφαση αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα και η ποινή εξακολουθεί να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη.

Για το λόγο αυτό οργανώσεις που παλεύουν για τον άμεσο τερματισμό των πολιτικών διωγμών όλων των πολιτών της ΓΛΔ ζητούν να σταλούν διαμαρτυρίες για την περίπτωση της Γεντρέτζκι:

  • Στην κυβέρνηση της Σαξωνίας

STAATSREGIERUNG DES FREISTAATES SACHSEN

ARCHIV - STRASSE 1

01907 DRESDEN

BRD

  • Στον υπουργό Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Σαξωνίας

HERRN JUSTIZMINISTER

STEFFEN HEITMANN

ARCHIV - STRASSE 1

01907 DRESDEN

BRD


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ