Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτωπο για την Παιδεία

Εφτασε να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να έρθουν διάφοροι "ουρανοκατέβατοι" να ρίξουν με βολές κατά ριπάς "την πέτρα του αναθέματος" στο μέχρι τώρα ισχύον σύστημα. Οχι γιατί είδαν ξαφνικά όλοι τους το φως το αληθινό για ένα σύστημα πράγματι απαράδεκτο, αλλά γιατί ορισμένοι νομίζουν ότι βρήκαν, με αυτό τον τρόπο και επιστρατεύοντας όλη την υποκριτική τους ικανότητα, την ευκαιρία να περάσουν πιο ανώδυνα ένα σύστημα ακόμα χειρότερο, ένα σύστημα εντελώς σφαγιαστικό. Να περάσουν, με λιγότερους κοινωνικούς κραδασμούς, τη διαβόητη(αντι) εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία ήδη έδειξε το αποκρουστικό της πρόσωπο, καταβροχθίζοντας μαζικά όνειρα και ελπίδες νέων ανθρώπων. Να επιβάλουν με κάθε μέσο το νέο σύστημα που, λειτουργώντας μεθοδικά στα πλαίσια μιας γενικότερης πολιτικής αναδιαρθρώσεων και εξυπηρέτησης των γενικότερων στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, πλήττει πρώτα και κύρια τα παιδιά της εργατικής τάξης, τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, που βλέπουν να απομακρύνεται περισσότερο ακόμα και η ελπίδα του δικαιώματος στη μόρφωση.

Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η απόκρουση της εφιαλτικής προοπτικής ενός εκπαιδευτικού μεσαίωνα, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι δεν είναι απλά και μόνο υπόθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, που μαζί με τη νεολαία πρέπει να δώσουν μια μεγάλη μάχη. Αυτή την ανάγκη ήρθε να υπογραμμίσει η προχτεσινοβραδινή πλατιά συνάντηση για την Παιδεία που οργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργατικών οργανώσεων, αλλά και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Συνάντηση, που κατέληξε σε ορισμένες αποφάσεις και σε μια υπόσχεση. Οτι το ζήτημα της Παιδείας θα αντιμετωπιστεί σαν αυτό που πραγματικά είναι. Ενα ζήτημα βαθιά ταξικό και πολιτικό, ζήτημα αντιπαράθεσης της εργατικής τάξης με την άρχουσα τάξη. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μια πλατιά καμπάνια στους εργασιακούς χώρους και στα σχολεία. Και ταυτόχρονα μια μεγάλη προσπάθεια να εκφραστεί σε συντονισμένο αγώνα η αγανάκτηση που βράζει στα σχολεία και στα λαϊκά στρώματα. Μια μεγάλη κινητοποίηση για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που "γκετοποιεί" κυριολεκτικά το δικαίωμα στη μόρφωση. Για να φανεί ακόμα πιο καθαρά η άλλη λύση, το άλλο σχολείο και αυτό είναι το δωρεάν 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Ενα σχολείο, που θα υπηρετεί την εργατική τάξη και τους στόχους της και όχι τις καπιταλιστικές ανάγκες και αναδιαρθρώσεις.

Κοινή, επομένως, είναι η πεποίθηση ότι απαιτείται συντονισμένη δράση τώρα μέσα από τα σωματεία, μέσα από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, όλων όσοι ζουν στο πετσί τους τις δυσβάσταχτες συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ολων όσοι υποχρεώνονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη τους για τη μόρφωση των παιδιών τους, πληρώνοντας πανάκριβα σε χρήμα και σε αγωνία τα σπασμένα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ολων όσοι συμπιέζονται σε όλες τις πτυχές της ζωής τους από μια πολιτική συνολικά ισοπεδωτική που είτε ασκείται στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, είτε στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας, είτε στην παιδεία και στην υγεία, τον ίδιο στόχο και τα ίδια συμφέροντα υπηρετεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ