Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η «απελευθέρωση» αύξησε τις τιμές

Αποκαλυπτικές ομολογίες για τις μεγάλες μπίζνες με την ηλεκτρική ενέργεια

Τέλος στις ψευδαισθήσεις σχετικά με τις συνέπειες από την «απελευθέρωση» των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στους λαούς της Ευρώπης έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκης, μιλώντας χτες στο 11ο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που ολοκληρώνεται σήμερα, με διοργανωτή το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Θέμα του Συνεδρίου είναι η «Στρατηγική σε Συνθήκες Αβεβαιότητας».

Ο Δ. Μανιατάκης υποστήριξε ότι οι αβεβαιότητες που αφορούν την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού θα αρθούν μόλις λυθούν βασικά προβλήματα για «τους κανόνες του παιχνιδιού». Αντιθέτως, θεώρησε ότι αυτές οι αβεβαιότητες είναι μεγαλύτερες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για να εμφανιστεί, παρ' όλα αυτά, αισιόδοξος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχουν «πολύ καλές προοπτικές για τους επενδυτές του τομέα του ηλεκτρισμού». Η επιχειρηματολογία του βασίστηκε στην εμπειρία της ΕΕ, όπου αποδείχτηκαν αβάσιμοι οι «φόβοι», καθώς στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» των αγορών: «Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν κερδοφόρες. Ο κύκλος εργασιών τους αυξάνει ιδιαίτερα ικανοποιητικά με κύριο χαρακτηριστικό τη διεύρυνση του ποσοστού από διεθνείς εργασίες. Οι μετοχικές αξίες τους βελτιώθηκαν διαχρονικά. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν διαχρονικά, διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν ότι θα καταρρεύσουν λόγω του ανταγωνισμού».

Η αναμφισβήτητη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου από την πολιτική «απελευθέρωσης» που ασκείται και στην Ελλάδα για όλους τους τομείς της ενέργειας, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, με πρώτη και καλύτερη την αύξηση των τιμολογίων, δεν «πτόησε» τους εκπροσώπους του δικομματισμού. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ και ο Χρ. Πρωτόπαππας από το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν στις τοποθετήσεις τους στην υποστήριξη της πολιτικής «απελευθέρωσης» και στην επιδίωξη της μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο». Αλλά και γενικότερα, αρκετοί ομιλητές στο Συνέδριο, όπως στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων (π.χ. η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), εξέφρασαν την ανησυχία τους κυρίως για την καθυστέρηση που συναντάται σε ορισμένες χώρες στην προώθηση της «απελευθέρωσης» των αγορών ενέργειας και στις διαφορετικές «ταχύτητες» που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ