Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Στα όρια της ασφυξίας τα κονδύλια κοινωνικού χαρακτήρα
  • Στους τραπεζίτες το 39% των δαπανών του Δημοσίου
  • Μικρότερη από φέτος η μεταβολή των κονδυλίων μισθοδοσίας
  • Ούτε στο 1% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση του ΙΚΑ

Προϋπολογισμό δαπανών, ο οποίος εγγυάται τη συνέχιση των σκληρών ταξικών πολιτικών λιτότητας σε μισθούς, συντάξεις και σε κοινωνικές δαπάνες, υποχρηματοδότησης του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας και απόρριψης της ικανοποίησης των οξυμένων λαϊκών αιτημάτων, κατέθεσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα, προβλέπεται γενναία πριμοδότηση των δανειστών του Δημοσίου, καθώς οι σχετικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους καλύπτουν το 38,6% των συνολικών δαπανών, αλλά και ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, στα πλαίσια της ενεργού συμμετοχής της χώρας στην... αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Ετσι, τη στιγμή που οι δαπάνες για την Παιδεία αυξάνονται κατά 5,9%, για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προβλέπεται αύξηση δαπανών 8,1%!

Με άλλα λόγια, πρόκειται για προϋπολογισμό δαπανών, ο οποίος προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τομέων της Κοινωνικής Ασφάλισης, Παιδείας και Υγείας και στα πλαίσια αυτά κινείται αυστηρά στις κατευθυντήριες γραμμές του «Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων» και της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Οι συνολικές δαπάνες του νέου προϋπολογισμού ανέρχονται στα 88.057 εκατ. ευρώ. Από αυτές:

  • Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, δηλαδή οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου και οι διάφορες επιχορηγήσεις, ανέρχονται σε 43.610 εκατ. ευρώ ή το 49,52% των συνολικών δαπανών.
  • Για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (τόκοι και χρεολύσια) προβλέπεται να διατεθούν 33.997 εκατ. ευρώ ή το 38,60% των συνολικών δαπανών.
  • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προβλέπεται να ανέλθουν στα 8.750 εκατ. ευρώ ή το 9,93% του συνόλου.
  • Οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα - οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα σχετικά κονδύλια του υπουργείου Αμυνας - ανέρχονται στα 1.700 εκατ. ευρώ ή το 1,93% των συνολικών δαπανών.
Χρώμα λιτότητας

Από όποια πλευρά και αν εξετάσει κανείς τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, διακρίνει τα χρώματα της λιτότητας και μάλιστα σε μια έντονα προεκλογική χρονιά. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν το 2007 κατά 2.727 εκατ. ευρώ ή κατά 6,7%. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο ποσοστό αύξησης 7,1% του ΑΕΠ της χώρας για το επόμενο έτος. Αρα, από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτει ότι οι δαπάνες δεν ακολουθούν, αλλά υπολείπονται του ρυθμού αύξησης του Εγχώριου Προϊόντος και υποχωρούν ελαφρά στο 20,9% του ΑΕΠ, έναντι 21% του ΑΕΠ που απορρόφησαν το 2006. Αν μάλιστα, δε λάβουμε υπόψη το κονδύλι «επιχορηγήσεις ασφαλιστικών φορέων», το οποίο, λόγω της... ικανοποίησης των υπεσχημένων προεκλογικών εξαγγελιών του έτους 2004 για αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ, αυξάνει κατά 14,6%, οι δαπάνες αυξάνουν μόλις κατά 4,85% έναντι του 2006, λίγο δηλαδή υψηλότερα από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Εν ολίγοις, και στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα σχετικά κονδύλια παραμένουν «παγωμένα» στα φετινά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

  • Οι δαπάνες για «Αποδοχές και Συντάξεις» αυξάνονται κατά 6,4% έναντι 6,6% το 2006. Από 19.555 εκατ. ευρώ το 2006 σε 20.799 εκατ. ευρώ το 2007. Ειδικότερα οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης (μισθοί, συντάξεις, λοιπές παροχές) αυξάνουν κατά 6,5% (έναντι 6,9% φέτος) και οι δαπάνες νοσοκομείων, ιδρυμάτων πρόνοιας και ΝΠΔΔ κατά 5% έναντι 5,1% φέτος.
  • Οι δαπάνες για «Ασφάλιση και Περίθαλψη» αυξάνουν κατά 13%, από 8.662 εκατ. ευρώ σε 9.786 εκατ. ευρώ και αυτό λόγω των αυξήσεων στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις. Αντίθετα, οι δαπάνες περίθαλψης «σφαγιάζονται» καθώς αυξάνουν ονομαστικά μόλις κατά 1,1%.
  • Οι «Λειτουργικές και Λοιπές Δαπάνες» αυξάνουν μόλις κατά 2,1%, έναντι αύξησης 7,8% φέτος. Ειδικότερα, οι επιχορηγήσεις φορέων αυξάνουν μόλις κατά 2% (7,9% φέτος) και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται κατά 2,3% (αύξηση 7,3% φέτος).
  • Οι «Αποδιδόμενοι Πόροι» προς ΟΤΑ και άλλους φορείς προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,3% έναντι 6,2% φέτος.

Με λίγα λόγια, μεγάλες κατηγορίες δαπανών κινούνται στα όρια της ασφυξίας. Αντίθετα, για την εξυπηρέτηση των τόκων και των χρεολυσιών (δημόσιο χρέος) προβλέπεται να διατεθούν 9.750 εκατ. ευρώ και 24.247 εκατ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 43,1%)!

Η ίδια εικόνα λιτότητας προκύπτει και από την ανάλυση των δαπανών κατά υπουργείο. Ετσι για την Παιδεία από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το ΠΔΕ προβλέπεται να διατεθούν 7.278 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προβλέπεται να διατεθούν 5.666 εκατ. ευρώ ή το 2,7% του ΑΕΠ. Τα ίδια περίπου χρήματα δίνονται και στο υπουργείο Αμυνας, αν υπολογιστούν και τα 1.700 εκατ. ευρώ για εξοπλισμούς, ποσά βέβαια τα οποία παραδοσιακά είναι υποεκτιμημένα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ