Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στην πεπατημένη των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Κι όμως, έχουμε θεαματική αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σχολιάζει ο Α. Τζέκης

Μονότονα προβλέψιμος ήταν χτες στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ενδιάμεση Εκθεση (2006) της Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική. Για μια ακόμα φορά επανέλαβε τις θέσεις του για τη συνέχιση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής μέσω της προώθησης των «διαρθρωτικών αλλαγών». Παρά το ότι και ο ίδιος αναγνώρισε πως ένας στους πέντε Ελληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με παροχές, αλλά με «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως ονομάζουν τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν. Σταθερός στην άποψή του για μειωμένους μισθούς, ζήτησε από τους «κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν διαμορφώνοντας μισθολογικές αυξήσεις, αλλά και τιμολογιακή πολιτική που να είναι συμβατές με τη σταθερότητα των τιμών».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προχωρά στην πεπατημένη και δε μας εκπλήσσει, παρατήρησε σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης. Σχολιάζοντας τις απόψεις του Ν. Γκαργκάνα ότι για την ανταγωνιστικότητα φταίει το κόστος εργασίας, παρατήρησε ότι αυτό είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, τη στιγμή που η απόδοση των κεφαλαίων στη δεκαετία 1995-2005 έχει αυξηθεί κατά 23,3% έναντι 12,2% στην ΕΕ των «15».

Ο βουλευτής του Κόμματος είπε ότι διάφοροι επιτελείς επικαλούνται τη γήρανση του πληθυσμού για να προωθήσουν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και προειδοποίησε: «Δε θα πάμε σε μεσαίωνα τη χώρα μας. Το εργατικό κίνημα θα δώσει την απάντησή του και σε εκθέσεις σαν τις δικές σας και σαν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που σφυροκοπούν από παντού τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ