Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες εφ' όλης της ύλης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ζητήματα όπως το Κασμίρ, η ειρήνη και η ασφάλεια, το διμερές εμπόριο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι, η «αντιτρομοκρατία» και το ζήτημα των αιχμαλώτων συζήτησαν, την πρώτη ημέρα των συνομιλιών τους, οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν, Ριάζ Μοχάμαντ Χαν και Σιβσανκάρ Μενόν. Σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο πλευρών, υπήρξε συμφωνία για την απελευθέρωση όσων κρατουμένων έχουν ολοκληρώσει τις ποινές τους. Οι δύο υπουργοί επισήμαναν επίσης ότι σημειώθηκε «πρόοδος» στο ζήτημα της ασφάλειας.

Ωστόσο οι εξελίξεις στο Κασμίρ δε δικαίωναν τέτοιες αισιόδοξες εκτιμήσεις. Δύο εκρήξεις βομβών στο υπό τον έλεγχο της Ινδίας τμήμα του Κασμίρ κόστισαν τους τραυματισμούς 28 ανθρώπων, σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Την ευθύνη για την ενέργεια διεκδίκησε αυτόκλητος εκπρόσωπος της οργάνωσης Χεζμπ ουλ Μουτζαχεντίν.

Στο μεταξύ, κρίση ανέκυψε στις σχέσεις Κίνας - Ινδίας, καθώς ο πρεσβευτής του Πεκίνου Σουν Γιουσί επέμεινε στη δήλωση ότι η περιοχή που η ινδική πλευρά αποκαλεί Αρουτσάναλ Πραντές είναι «κινεζικό έδαφος», κάτι στο οποίο απάντησε ο Ινδός υπουργός Πράναμπ Μούχερτζι λέγοντας ότι «η περιοχή είναι τμήμα της Ινδίας». Το Πεκίνο επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα αναφέροντας πως «μπορεί να λυθεί με φιλικές διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ