Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Στην επιφάνεια οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ

Πολωνικό «βέτο» και ισπανικές αποκαλύψεις

Σε σημαντική καμπή βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, μετά την απόφαση της Πολωνίας να επιβάλει «βέτο» στην έναρξη των συνομιλιών της ΕΕ με τη Ρωσία για την επεξεργασία νέου συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας, αφού αυτό που ισχύει έχει λήξει. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ -ΤΑΣΣ, στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Πολωνία προχώρησε σε «βέτο», κατά των νέων συνομιλιών, έως την ώρα που η Ρωσία θα υπογράψει τη λεγόμενη ευρωπαϊκή «ενεργειακή χάρτα», κάτι, που, όπως είναι γνωστό, έχει αποκλείσει ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, αφού εκτιμά ότι αυτή η «χάρτα» με τη σημερινή της μορφή, δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονται σε μυστικό πρωτόκολλο της κλειστής συνόδου των ηγετών της ΕΕ, πριν την πρόσφατη συνάντησή τους με τον Β. Πούτιν στο Λάχτι της Φινλανδίας. Οπως αναφέρει η ισπανική «El Pais», κι αναπαράγουν τα ρωσικά ΜΜΕ, τα μυστικά αυτά έγγραφα βρέθηκαν από Ισπανούς δημοσιογράφους σε κάδο απορριμμάτων του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τους. Σ' αυτό το πρωτόκολλο φαίνεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να κρατήσουν «κοινή στρατηγική στάση απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο».

Η κοινή στάση προέβλεπε την κοινή απαίτηση των ηγετών της ΕΕ προς τον Βλ. Πούτιν, να υπογράψει την «ενεργειακή χάρτα», όπως επίσης να τεθούν στη συνάντηση μαζί του τα ζητήματα «δικαιωμάτων του ανθρώπου», της «προστασίας του περιβάλλοντος» και οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία.

Εκεί σημειώνεται ότι πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία απαιτούσαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, Γ. Κατσίνσκι και της Εσθονίας, Α. Ανσίπ. Αντίθετα, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Ζ. Σιράκ, ζητούσαν μια πιο μετριοπαθή στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας μάλιστα πως «Η Ρωσία έχει υποχρεώσεις και συμφέροντα, όπως κι εμείς. Θα πρέπει να δείξουμε αλληλοκατανόηση και να επικεντρωθούμε στο κύριο, στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη».

Οπως γράφουν τα ρωσικά ΜΜΕ, στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν προετοιμασμένος γι' αυτήν την επίθεση και οι κινήσεις του είχαν στόχο την απόκρουση αυτής της επίθεσης, κάτι που εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε.


Ι.Π. – Ε.Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Μόσχα στρέφεται προς Πεκίνο και Τεχεράνη για οικονομική και στρατιωτική συνεργασία (2023-09-21 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ένταση στα σύνορα στις «πλάτες» των μεταναστών (2021-11-10 00:00:00.0)
Στα σκαριά Σύνοδοι με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα (2018-10-09 00:00:00.0)
Εμπορικό αλισβερίσι με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία (2012-07-22 00:00:00.0)
Ο Τσένεϊ... δίνει μαθήματα (2006-05-05 00:00:00.0)
Προσεγγίσεις... (2002-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ