Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
«Επανεκτίμηση»... από Μπλερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προς «επανεκτίμηση» της κατάστασης στο Ιράκ, προσανατολίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπλερ - μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ - προφανώς και κάτω από τις αντιδράσεις για την εμπλοκή της χώρας στην κατοχή.

Τη Δευτέρα, ο Μπλερ στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεύρυνε την ατζέντα. Ετσι, εκτός της «διαμόρφωσης» νέας στρατηγικής για το Ιράκ έκανε λόγο και για νέα στρατηγική ευρύτερα για τη Μ. Ανατολή, με επίκεντρο την «ειρηνευτική διαδικασία», μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τόνι Μπλερ επισήμανε ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια «νέα συνεργασία» με τη Συρία και το Ιράν, υπό όρους. Κατά τον Μπλερ αρκεί οι δύο χώρες να εγκαταλείψουν την πολιτική της υποστήριξης της τρομοκρατίας και ειδικότερα στην περίπτωση του Ιράν να παραιτηθεί των πυρηνικών φιλοδοξιών του...

Εν τω μεταξύ, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέλυσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τις απόψεις του αυτές στη διακομματική επιτροπή των ΗΠΑ, που εξετάζει την αλλαγή στρατηγικής για το Ιράκ. Η Ομάδα Μελέτης για το Ιράκ, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ και τον βετεράνο των Δημοκρατικών Λι Χάμιλτον, σύμφωνα με τις διαρροές, έχει καταλήξει σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις με πιθανότερη αυτή της «εμπλοκής» της Συρίας και του Ιράν στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ