Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να πιέζει για σχηματισμό «νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας» επανέλαβε, μιλώντας σε πλήθος χιλιάδων κατοίκων των κατεστραμμένων νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ». Ο Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ υποστήριξε ότι μετά την παραίτηση 6 υπουργών (5 σιιτών των «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ» και ενός χριστιανού), η κυβέρνηση Σινιόρα δεν είναι νόμιμη να αποφασίζει, όπως έπραξε με την έγκριση του σχεδίου του ΟΗΕ για σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τους δράστες της δολοφονίας Χαρίρι.

Ο σιίτης ηγέτης κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας για ανοικοδόμηση», μετά τους καταστροφικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς του καλοκαιριού, αντιπαραθέτοντας το γεγονός ότι η οργάνωσή του έχει, ήδη, βοηθήσει με 300 εκατομμύρια δολάρια χιλιάδες πληγέντες και προτίθεται να συνεχίσει. Παρά τους υψηλούς τόνους, ο Νασράλαχ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση εμφύλιας σύρραξης» και ότι «παρά τις αντιπαραθέσεις ο λιβανικός λαός είναι ενωμένος».

Η «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της (μεταξύ αυτών και χριστιανικές πολιτικές δυνάμεις) πιέζουν για σχηματισμό νέας κυβέρνησης «ενότητας», όπου η συμμετοχή τους θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα εκλογικά τους ποσοστά, ενώ θα έχουν και δικαίωμα βέτο στα σημαντικά ζητήματα. Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός Σινιόρα αρνείται να δεχτεί τις παραιτήσεις των υπουργών και απαντά ότι «δεν μπορεί η κοινοβουλευτική μειοψηφία να επιβάλλει τις απόψεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ